Luni, 14 noiembrie, sărbătorim Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, o sărbătoare a bucuriei
Pentru credincioșii ortodocși ziua de luni, 14 noiembrie, are o însemnătate deosebită din punct de vedere duhovnicesc. Cu toții se pregătesc sufletește pentru a respecta cu bine Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului. Totodată, în seara zilei de 14 noiembrie, credicioșii sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, prilej de petreceri în familie
La masa festivă, care este împodobită cu bucate tradiționale românești, se adună rudele și prietenii familiei.
Masa sărbătorească este așezată la Răsărit
Sărbătoarea Lăsatul Secului de Crăciun este respectată în toate zonele țării, iar masa festivă este așezată la Răsărit, lângă o icoană, deoarece, potrivit tradiției creștine, această datină amintește de aspectul sacru al sărbătorii. De asemenea, de secole, în legătură cu aspectul sacru al acestei tradiții, masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşează o pâine preparată în casă şi o solniță cu sare.
Gazdele împodobesc masa festivă cu bucate tradiționale
Pentru această sărbătoare, gazdele se pregătesc din vreme și împodobesc masa festivă cu preparatele tradiționale, ca și strămoșii lor: aperitive, ciorbe, preparate din carne, sarmale, friptură de pasăre, plăcinte cu brânză, delicatese cu dovleac și mere. Tradiția amintește și de faptul că, lângă aceste preparate tradiționale, gazdele așează lângă fiecare invitat sticle cu băuturi din noua recoltă: vin și țuică.
La orice sărbătoare, mesenii gustă pâine și sare
În multe zone geografice din țară, la începutul petrecerii, mesenii- gazdele și invitații- gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, iar acest obicei tradiţional aminteşte de ospitalitea populară. În același timp, această tradiție anticipează că, între persoanele care sărbătoresc Lăsatul Secului de Postul Crăciunului, se vor păstra relații armonioase tot anul.
Gazda trebuie să cunoască preferințele culinare ale oaspeților
Totdeauna gazda trebuie să știe ce preferințe culinare au musafirii, iar aceștia să fie serviți cu bucatele preferate. De aceea, fiecare invitat se poate răsfăța cu preparate culinare pe care le adoră în zilele de sărbătoare.
Oaspeții sunt serviți cu preparate care atrag norocul
Potrivit unei tradiții respectate din moși strămoși, la masa festivă se consumă alimente care atrag sporul în familia care pregătește masa de Lăsatul Secului : la aperitiv se consumă ouă de puică ( pentru a evita cheltuielile neprevăzute). Niciodată nu se servesc la masă ouă de găină, deoarece aceasta râcâie şi împrăştie mâncarea şi boabele. De asemenea, ciorba de peşte este binevenită, pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm” în necazuri. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.
La masa festivă, preparatele au valențe spirituale nebănuite
În zi de sărbătoare, la Lăsata Secului , ca dar al lui Dumnezeu, preparatele culinare au valenţe spirituale nebănuite. Românii ştiu că Lăsata Secului, înainte de Postul Crăciunului, este o zi de sărbătoare și, de aceea, ei împodobesc masa cu cele mai bune bucate, după datina străbună.
O datină străveche este respectată în seara sărbătorii
De la masa festivă nu trebuie să lipsească găina de Lăsatul secului. Aceasta este prezentată mesenilor pe o tavă specială: dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea; în cazul în care găina are pieptul fără grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate.
Sărbătoarea de Lăsatul Secului este însoțită și de interdicții
În paralel cu preparatele culinare tradiționale, sărbătorile sunt însoţite de multe interdicţii populare, deoarece respectarea sărbătorii are un rol crucial. În multe comunități din Ardeal credincioșii spun: "Noi, sărbătorile le ţinem, pentru că şi ele pe noi ne ţin”. Femeile nu au voie să coase, să toarcă şi nu ţes, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli.
În zonele rurale, ritualul cu usturoi alungă spiritele rele
În seara de Lăsatul Secului, mai ales în zonele rurale, gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei pentru a alunga orice rău şi spiritele păguboase din căminul lor.
Bunicul familiei respectă tradițiile sărbătorii
În toate zonele geografice, bunicii spun că ei respectă sărbătoarea pentru ca membrii familiei și animalele de povară din gospodărie să se bucure de sănătate, iar furtunile și grindina să nu le distrugă recoltele. De asemenea, femeile lucrează numai până la amiază pentru a avea spor în casă în anul viitor.
Postul negru atrage ursitul
Pentru a chema ursitul, în orice comunitate, fetele bătrâne practică postul negru. În această zi, fata care împlinește acest post va afla cine este ursitul său și se va căsători în anul următor, după Paşte.
Soarta poate fi îmblânzită cu ritualul ”Bătutul pernelor”
În multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”. Este un obicei prin care fetele vor să îmblânzească soarta și ursitul să vină mai repede în viaţa lor.
În această zi se oficiază ultimele nunți din acest an
Totodată, în această zi se oficiază ultimele nunţi din acest an, deoarece, din data de 15 noiembrie, până după
Bobotează, nu se mai fac nunţi.
Păsările sălbatice primesc frimiturile de la masa festivă
Frimiturile de pâine şi de prăjituri, rămase de la masa festivă, nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice. Bătrânii spun că suratele acestor păsări nu vor ciuguli recoltele în anul viitor.
Resturile de la masa festivă se aruncă spre răsărit
Alte resturi de la masa de Lăsatul Secului se aruncă spre răsărit. Ritualul urmărește același scop: să protejeze gospodăria respectivă de pagubă.
Cum se alungă spiritele rele
Din vremuri îndepărtate, de Lăsatul Secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea din ajunul Postului creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din familia respectivă să renunţe la post.
Femeile dau de pomană turte de mălai
În ziua sărbătorii, gospodinele prepară turte de mălai pe care le dau de pomană pentru rudele plecate la viața veșnică. De asemenea, ele dăruiesc astfel de turte săracilor, care le urează sănătate pentru toți membrii familiei.
Lăsatul Secului este o sărbătoare a bucurie
”Lăsatul secului, în percepția ortodoxă, are o însemnătate deosebită atât pentru trup, cât și pentru suflet, devenind chiar o sărbătoare. Creștinii obișnuiesc ca în acea seară să meargă unii pe la alții, finii pe la nași, să se bucure împreună consumând bunătăți culinare într-o diversitate absolută. Cu acest prilej se aprind și focuri în curți sau în fața casei. Lăsatul Secului a devenit o bucurie practicată de toți oamenii, indiferent de cele mai multe ori și de apartenența religioasă , cei din alte culte creștine vin în vizită la ortodocși pentru că această bucurie este un bun prilej de comunicare și de socializare între cei ce participă la această sărbătoare” ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă (Bulevardul Nicolae Titulescu).