Luni, seara, ortodocșii sărbătoresc Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

Ultima actualizare:

    Tradiția cu găina, adusă la masa sărbătorească, prevestește starea vremii  Sursa Foto: Clik.ro
Tradiția cu găina, adusă la masa sărbătorească, prevestește starea vremii Sursa Foto: Clik.ro

În seara zilei de luni, 14 noiembrie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului.

Potrivit tradiției creștine, sărbătoarea de Lăsatul Secului este un prilej de petreceri în familie și la masa festivă participă rudele gazdei și prietenii familiei.

Masa sărbătorească este așezată lângă icoană

La sărbătoarea Lăsatul secului de Crăciun, potrivit tradiției creștine, masa sărbătorească este aşezată la răsărit, lângă o icoană. De secole, această orânduială aminteşte despre aspectul său sacru : masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşează o pâine preparată în casă şi sare.

Ritual cu pâine și sare pentru relații armonioase

La începutul mesei festive, invitații gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, iar obicei tradiţional, care aminteşte de ospitalitea populară,  prevestește relații armonioase între persoanele care petrec la Sărbătoarea Lăsatului de sec.  

Masa sărbătorească, împodobită cu bucate tradiționale

Pentru sărbătoarea de Lăsatul Secului, un prilej de distracție al gazdelor alături de cele mai dragi persoane din viața lor, gospodinele împodobesc masa festivă cu bucate tradiționale: aperitive, ciorbe, preparate din carne, sarmale, friptură de pasăre, plăcinte cu brânză, delicatese cu dovleac și mere. De asemenea, la loc de cinste stau sticlele cu vin și cu țuică din noua recoltă.

Mesenii sunt serviți cu bucatele preferate

Totdeauna gazda trebuie să știe ce preferințe alimentare au musafirii, iar aceștia să fie serviți cu bucatele preferate. De aceea, fiecare invitat se poate răsfăța din belșug cu cele mai gustoase preparate culinare pe care le adoră în zilele de sărbătoare. 

Preparate pentru sporul casei

Potrivit unei tradiții seculare, la masa festivă se consumă anumite alimente care atrag sporul în familia care petrece în seara de Lăsatul secului.  La aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Desigur, ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm” în  necazuri. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

La Lăsatul secului, hrana are valențe spirituale nebănuite

În zi de sărbătoare, la Lăsata secului , ca dar al lui Dumnezeu, hrana are  valenţe spirituale de nebănuit. Românii ştiu că Lăsata secului  înainte de Postul Crăciunului este o zi de sărbătoare și, de aceea, trebuie să împodobească masa cu cele mai bune  bucate prin care  să cinstească în casa lor, după tradiție, sărbătoarea din ajunul Începutului de Post.

O datină din străbuni: găina care anticipează starea vremii

O datină din străbuni este respectată în fiecare familie. De la masa festivă nu trebuie să lipsească găina sărbătorii de Lăsatul secului. Aceasta este prezentată mesenilor pe o tavă specială: dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea; în cazul în care găina are pieptul fără grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate. 

Sărbătoarea este însoțită și de interdicții 

Pe lângă hrana pregătită, sărbătorile sunt însoţite de multe interdicţii populare de a munci, iar respectarea sărbătorii are un rol crucial. În multe comunități din Ardeal credincioșii spun: "Noi, sărbătorile le ţinem, pentru că şi ele pe noi ne ţin”.  Femeile nu au voie să coase, să toarcă  şi nu ţes, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. 

Un ritual cu usturoi alungă spiritele rele

În seara de Lăsatul secului,  mai ales în zonele rurale,  gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei pentru a alunga orice rău şi spiritele păguboase din căminul lor. 

Bunicii respectă sărbătoarea pentru a atrage bucuriile în familie   În toate zonele geografice, bunicii spun că ei respectă sărbătoarea pentru ca membrii familiei și animalele de povară să fie sănătoși, iar furtunile și grindina să nu le distrugă recoltele. De asemenea, femeile lucrează numai până la amiază pentru a avea spor în casă în anul viitor.

Tradiție pentru atragerea ursitului

Prin tradiţie, pentru atragerea ursitului fetele bătrăne practică postul negru în această zi pentru  a afla care este ursitulul lor. Fata care respectă această tradiție se va căsători în anul următor, după Paşte.

Bătutul pernelor, ritual pentru îmblânzirea soartei

În multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”.  Este un ritual prin care fetele vor să îmblânzească soarta  și  ursitul să vină mai repede în viaţa lor. 

În această zi se oficiază ultimele nunți din acest an.

Tot acum se oficiază ultimele nunţi din acest an, pentru că, din data de 15 noiembrie, până după sărbătoarea Bobotezei, nu se mai fac nunţi.

Frimiturile de la masa festivă se dau păsărilor

Frimiturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice. Există convingerea că toate suratele lor nu vor ciuguli recoltele în anul viitor.

Resturile de la masa festivă se aruncă spre răsărit

Alte resturi de la masa de Lăsatul secului se aruncă spre răsărit. Ritualul urmărește același scop: să protejeze gospodăria respectivă de pagubă. 

Obiceiuri din străbuni pentru alungarea spiritelor rele 

Din vremuri îndepăîrtate , de Lăsatul secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

În unele zone geografice, se crde că vasele în care s-au pregătit bucatele de dulce pot să șe folosească după ce le spală În schimb, lingurele trebuie înlocuite cu altele noi, în timpul postului.

Femeile dau de pomană turte de mălai

În această zi, femeile prepară turte de mălai  și le dau de pomană pentru rudele plecate la viața veșnică. De asemenea, ele dăruiesc astfel de turte săracilor pentru ca persoanele bolnave din familie să se însănătoșeașcă. 

Nu se împrumută lucruri din casă

Gospodarii nu trebuie să împrumute nici un lucru din casă, pentru că altfel se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat și vor face victime.

”Lăsatul secului în percepția ortodoxă are o însemnătate deosebită atât pentru trup, cât și pentru suflet, devenind chiar o sărbătoare. Creștinii  obișnuiesc ca în acea seară să meargă unii pe la alții, finii pe la nași, să se bucure împreună consumând  bunătăți culinare într-o diversitate absolută. Cu acest prilej se aprind și focuri în curți sau în fața casei. Lăsatul secului a devenit o bucurie practicată de toți oamenii, indiferent de cele mai multe ori și de apartenența religioasă , cei din alte culte creștine vin în vizită la ortodocși pentru că această bucurie este un bun prilej de comunicare și de socializare între cei ce participă la această sărbătoare” ne spune prărintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica  Sfânta Vineri Nouă (Bulevardul Nicolae Titulescu). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop webp
horoscop financiar jpg
zodii meteoriti png
image png
image png
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
zodii pixabay jpg
2 fasole batuta shutterstock 1204054207 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net