Păzea! Superstiţii care fac «legea» în lume
Semnele sau gesturile care, zice-se, aduc nenorocul, se numără nu cu zecile, ci cu sutele. Unele sunt comune mai multor popoare, altele ţin de specificul fiecărei culturi în parte. Amuzante sau ciudate, ne ghidăm după ele şi facem tot ce trebuie ca să nu se adeverească.
De câte ori, încercând să-ţi usuci umbrela, n-ai fost interpelată astfel: „Nu o deschide în casă, aduce ghinion!“ Când ai vărsat sarea, ţi s-a prezis că te vei certa cu cineva. Iar când ai scăpat oglinda din mână... vai! urmează 7 ani de ghinioane!
Canalul cu 4 găuri şi uniforma salvatoare
Cunosc oameni în toată firea care, atunci când văd un preot, spre exemplu, îşi scuipă repede de trei ori în sân sau caută din priviri o uniformă (militar, poliţist). Gaşca de copii de la bloc avea o mulţime de ritualuri legate de ghinion: dacă te călca un prichindel pe picior, trebuia să-l calci şi tu în acelaşi loc, dacă te loveai cap în cap cu un amic, trebuia să vă mai ciocniţi o dată, dacă observai un canal cu patru găuri, musai să-l ocoleşti. Deasupra canalelor cu 6 găuri, în schimb, era voie să calci, fiindcă gestul aducea, fără doar şi poate, noroc.
«Un, doi, trei/Bătaie să nu iei»
În copilărie, potenţialele ghinioane pândeau la tot pasul: nu trebuia să laşi pe nimeni să păşească peste tine (în caz contrar riscai să rămâi mic, pe vecie), nu te aşezai în colţul mesei şi nici nu lăsai să te atingă mătura vreunei gospodine (ca să nu rămâi nemăritată). Băieţii nu aveau voie să poarte mărgele nici în joacă (ca să nu plângă „la beţie“) - iar dacă mama le cosea un nasture direct pe cămaşa cu care erau îmbrăcaţi, era obligatoriu ca micuţii să ţină o aţă în gură, să nu li se coase minţile. Şi vai de tine dacă te mânca nasul! Tovarăşul de joacă trebuia să-ţi dea trei lovituri cu palma, peste palma ta întoarsă, şi să spună formula magică „Un’, doi, trei/Bătaie să nu iei“. În replică, şi tu trebuia să-i întorci prietenului o pălmuţă, scrie revista „Click! pentru femei”.
Necazuri cu pisici
În mai toate ţările Europei, superstiţiile legate de pisici se întrec în inventivitate. Credinţa că pisica neagră poartă nenoroc vine din Evul Mediu: animalele în nuanţe închise erau prost văzute, fiind asociate cu satana. Pisicile negre, în special, puteau fi companionii de rele ai vrăjitoarelor. Spre deosebire de ţările de pe bătrânul continent, în Anglia se crede şi astăzi că pisicile negre sunt de bun augur, fiindcă atrag potenţialii pretendenţi în casa tinerelor fete. Tot legat de căsătorie: în Franţa, se spune că mariajul va fi fericit dacă o pisică strănută lângă tânăra mireasă, în dimineaţa nunţii. Dacă strănută de două ori, e semn rău prevestitor. În Italia, dacă miorlăita casei dispare din senin, se zice că va muri cineva în familie. Alte superstiţii cu pisici: dacă blănoasa îşi dă cu lăbuţa în spatele urechii, o să plouă; dacă o închizi în dulap, e semn de ceartă în familie; dacă e călcată pe coadă de o tânără, aceasta nu se mai mărită în anul respectiv.
Cifrele care dau dureri de cap
Cifra 13 dă bătăi de cap europenilor, dar şi americanilor, canadienilor, australienilor. Cauza e de natură religioasă: la Cina cea de Taină au fost 12 comeseni plus Iuda, cel care l-a trădat pe Hristos. Unora le repugnă atât de mult acest număr, încât în Statele Unite sunt clădiri în care cifra cu ghinion nu figurează deloc: nici pe uşa de la apartament, nici pe butonul de la lift. În schimb, în China – dar şi în toată Asia, din Coreea în Japonia – cifra 4 este sinonimă cu nenorocul. Motivul e simplu: se pronunţă „si“, la fel ca în cuvântul „moarte“. Superstiţia e atât de puternică, încât nu se semnează contracte în zilele care se termină cu 4.