Pe 13 august, ortodoxia sărbătorește Icoana Maicii Domnului străpunsă cu șapte sulițe
Pentru ortodocși, data de 13 august are o semnificație deosebită. În această zi este sărbătorită icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului supranumită și ”Icoana cu șapte sulițe” sau ”Îmblânzitoarea inimilor împietrite.
De-a lungul timpului, icoana a fost recunoscută pentru ajutorul deosebit oferit celor care trec prin suferințe sufletești deosebite, asemănătoare cu durerile Maicii Domnului, la picioarele Crucii.
Este semnificativ faptul că în această icoană Maica Domnului este reprezentată singură și are inima străpunsă de săgeți: patru în partea stângă și trei în partea dreaptă. Sunt icoane în care săgețile sunt reprezentate altfel: trei săgeți în dreapta, trei în stânga și una pe verticală, sub acestea. Pentru modul în care sunt dispuse săgețile, unii credincioși consideră că sunt doua icoane diferite: una fiind supranumită „Șapte Săgeți" și alta „Îmblânzirea inimilor împietrite". Mulți credincioși neținând seama de felul în care sunt dispuse săgețile, consideră că este vorba despre o singură icoană.
Prorocirea Dreptului Simeon
Semnificativă pentru Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți este prorocirea Dreptului Simeon, cel care i-a vestit Maicii Domnului atunci când l-a dus pe Hristos la Templul din Ierusalim ( când pruncul împlinise 40 de zile după nașterea Sa), suferințele pe care le va îndura: ”Prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Lc. 2, 34-35). Dreptul Simeon îi descoperă Maicii Domnului taina Crucii lui Hristos, suferințele Lui, dar și suferințele ei ca mamă, care-l va vedea pe Fiul Său răstignit și omorât.
Cum a fost descoperită icoana miraculoasă
Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți a fost descoperită în mod miraculos de un om simplu, ”olog”de mai mulți ani. Într-un vis , o voce delicată îi spusese să meargă la Catedrala ”Sfântul Ioan Teologul” de lângă Vologda și să se închine icoanei Maicii Domnului. Ologul a insisitat să fie lăsat de îngrijitorii catedralei să urce în turla bisericii. Ajuns în turlăi, omul bolnav a cercetat cu atenție podeaua clopotniței pentru că a vrut să știe dacă visul lui a fost o amăgire. La prima vedere, în clopotniță nu exista o icoană, adăpostită aici. Totuși, el a cercetat cu atenție scândura pe care călca în clopotniță. Deodată, el a observant o că este vorba despre o scândură ciudată. Clopotarii mergeau adesea pe această scândură, în drumul lor spre clopote, fără să știe că ei calcă pe o comoară duhovnicească. .Omul bolnav a descoperit că pe spatele acestei scânduri ”ciudate” din clopotniță, țintuită în câteva cuie, era o icoană a Maicii Domnului. După această descoperire, omul l-a anunțat pe clopotarul Bisericii și pe preotul paroh. Icoana a fost curățată de un pictor și s-a dus vestea în tot orășelul Vologda despre icoana descoperită în urma visului care l-a îndemnat pe olog să cerceteze clopotnița bisericii. Întreaga suflare a orașului s-a adunat și i-au înălțat un cântec de slavă Maicii Domnului. Bolnavul care a găsit icoana s-a rugat și el , în genuchi, și i-a cerut Maicii Domnului să-l ierte pentru greșelile săvârșite și să-I dea sănătate. După această rugăciune, ologul s-a ridicat în picioare și a constat că se vindecase.
Alte minuni ale icoanei
Pentru o vreme îndelungată, informațiile despre Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți lipsesc. Acestea reapar în anul 1830, dată la care în Vologda a izbucnit o epidemie de holeră. Atunci, slujitorii de la Catedrala ”Sfântul Ioan Teologul”au făcut o procesiune cu icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți, și molima a încetat. Cu acest prilej s-a stabilit și ziua de cinstire a acestei icoane. După acest eveniment, icoana făcătoare de minuni a fost tot mai căutată de credincioși.
S-au făcut copii ale icoanei făcătoare de minuni
S-au făcut mai multe copii ale acestei icoane făcătoare de minuni și au fost împărțite în mai multe țări ortodoxe. S-a constatat că și copiile acestei icoane făcătoare de minuni au făcut și continuă să facă minuni.
Icoana Maicii Domnului a lăcrimat la anumite evenimente
În ziua de 12 august 2000, icoana Maicii Domnului a lăcrimat, dată când s-a scufundat submarinul Kursk, dar și în data de 11 septembrie 2001, când au fost distruse Turnurile Gemene din New York.
În timp, Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți a primit renumele de icoană ajutătoare în clipele de suferință și de disperare, în necazuri, sau în situațiile dramatice ale credinciosilor.