Pe 8 noiembrie, ortodocșii și greco-catolicii cinstesc Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Pe 8 noiembrie, în lumea creștină este sărbătorit Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil împreună cu soborul tuturor cereștilor puteri. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor îngereşti şi cei dintâi mijlocitori între Dumnezeu şi oameni. Biblia menționează patru nume de îngeri: Mihail, Gavriil, Rafael și Uriil.
În ziua de 8 noiembrie sunt sărbătoriți doar Mihail și Gavriil, ei fiind conducătorii cetelor îngerești. În iconografie, cei doi Arhangheli sunt înfățișați ca purtători de aripi și de săbii, simboluri ale biruinței binelui în lupta cu răul.
Care este deosebirea dintre sfinți și arhangheli
Arhanghelii se deosebesc de sfinți deoarece n-au avut viață pământeană, în timp ce sfinții sunt persoane care au făcut minuni în viața pământeană și au fost canonizate odată cu trecerea lor la viața veșnică. Arhaghelii sunt îngerii cerești care-i transmit lui Dumnezeu rugăciunile oamenilor.
Îngerii sunt spirite evoluate și au vârsta copilăriei
Din Sfinta Scriptură aflăm că îngerii sunt spirite evoluate, nu au sex, pentru a fi protejaţi de ispite şi de pasiuni. De asemenea, toţi sunt blonzi şi au vârsta copilăriei, care sugerează inocenţa.
Îngerii vin în ajutorul nostru când îi chemăm
Chiar dacă puţine persoane cred că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată, aceste fiinţe vin în ajutorul nostru atunci când le chemăm. De secole, Sfinţii Arhangheli sunt vindecători ai suferinţelor fizice şi sufleteşti ai credincioșilor care-i cheamă să treacă cu bine peste orice provocare.
Sfântul Arhanghel Mihail, un ghid spiritual al credincioşior
Numele îngerului Mihail se traduce „Cine este asemenea lui Dumnezeu?”. În iconografie, el poartă o sabie într-o mână , iar în cealaltă- o creangă de curmal sau un steag alb cu o cruce roşie.
Există și icoane în care Sfântul Mihail poartă cu sine cheile raiului şi luptă împotriva Diavolul din toate puterile. Sfinta Scriptură menţionează că îngerul Mihail este Marele Voievod, conducătorul puterilor cereşti, fiind cel mai important dintre Arhangheli.
Mihail ne oferă necondiţionat protecţia fizică şi spirituală
Din Sfânta Scriptură aflăm că îngerul Mihail ne ajută atunci când avem nevoie de un ghid pentru a ieşi dintr-o încurcătură și, în astfel de situații, este bine să rostim chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!”. Atunci, sabia lui ne ajută „să tăiem” legătura negativă pe care o avem cu o persoană din anturaj, vampirul care ne fură sporul în munca noastră şi puterea de a merge mai departe.
Mihail înlătură un obstacol care ne tulbură liniștea
Sfântul Arhanghel Mihail are puterea să înlăture din jurul nostru orice situaţie care ne tulbură liniştea de fiecare zi. Ajutorul lui ne dă puterea să trecem peste necazuri incredibile. De aceea, Sfinta Scriptură ne îndeamnă să-i cerem ajutorul în orice situaţie critică : atunci când ne este teamă de ceva sau dacă suntem păgubiţi de cineva. El ne eliberează din orice situaţie din care, credem noi, nu mai avem nici o ieşire, fiind şi un luptător aprig împotriva diavolului.
Arhanghelul Gavriil este mesagerul marilor taine Dumnezeiești
Numele îngerului Gavriil înseamnă:”Puterea lui Dumnezeu”.
În iconografie, Gavriil poartă într-o mână un crin, simbolul Maicii Domnului, sau o oglindă de jasp, pe care apare litera X -adică prima literă a numelui lui Hristos (H în limba greacă).
În alte icoane, Arhanghelul Gavriil, un oştean al lui Dumnezeu, ţine în cealaltă mână o lance. Arhangherul Gavriil are misiunea să vestească oamenilor tainele mari dumnezeieşti
A fost ales de Dumnezeu să aducă vești minunate
Pentru înfăţişarea lui blândă, Arhanghelul Gavriil a fost ales de Dumnezeu să vestească sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că o vor naşte pe Maria, Maica Domnului. Mai târziu, Gavriil a îndemnat-o pe Fecioarei Maria să fugă în Egipt cu dumnezeiescul prunc şi să-l salveze de furia lui Irod care a pus la cale uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească. Atunci, Irod spera că printre cei 14.000 de prunci înregistraţi în Nazaret se va număra şi fiul lui Dumnezeu. După ce a trecut pericolul pus la cale de Irod, Gavriil a chemat-o pe Maica Domnului să revină în Nazaret.
Vestea bună adusă Preotului Zaharia
Tot îngerul Gavriil i-a vestit Preotului Zaharia în Templu că soţia sa, Elisabeta, îl va naşte la bătrâneţe un fiu, pe Sfântul Ioan.
Vestea Învierii lui Iisus
De asemenea, Arhanghelul Gavriil a fost îngerul îmbrăcat în alb care, s-a coborât din cer, a răsturnat piatra de pe mormântul Mântuitorului şi a dat vestea Mironosiţelor că Iisus a înviat.
Arhanghelul Gavriil este cel mai bun sfetnic al oamenilor
Gavriil este îngerul care ne sfătuieşte să fim totdeauna sinceri şi deschişi în relaţiile interumane. El ne spune că este bine să ţinem seama de intuiţie şi de vocea noastră interioară, iar dacă vrem să urmăm o anumită cale, să-i cerem ajutorul şi el ne va ghida pe drumul cel bun.
Gavriil este şi ocrotitorul mamelor şi al pruncilor; el le ocroteşte pe fecioare, păzeşte pruncii şi mamele acestora de necazuri, ducând la cer rugăciunile lor cele mai fierbinţi. În același timp, Gavriil le vesteşte credincioşilor că dorinţele lor s-au împlinit.
Gavriil îi ajută pe conducătorii care au putere de decizie
Gavriil este îngerul care vine şi în ajutorul conducătorilor unei ţări, ai şefilor unei comunităţi care au putere de decizie și îi îndeamnă să ia decizii înţelepte.
Îngerii trăiesc în armonie
Sfinţii îngeri sunt un model de viaţă creştină: ei trăiesc în armonie ascultând unii de alţii, cei din ceata de jos, cu cei din ceata ierarhic superioară; îngerii nu sunt mânioşi şi nu se războiesc între ei. Să le urmăm exemplul, spun Sfinţii Părinţi, pentru ca faptele noastre bune să se împlinească.
Lunea este ziua consacrată îngerilor, protectorii noştri
În fiecare săptămână, ziua de luni este consacrată îngerilor şi rugăciunile adresate lor de credincioşi sunt ascultate şi trimise la Serafimii, îngerii care risipesc întunecarea din gândul fiecărui credincios.
Fiecare om are un înger păzitor
La naştere, ne este orânduit un înger păzitor şi Sfinţii părinţi ne povăţuiesc să ne rugăm acestuia în momentele de mare supărare, mulţumindu-i de fiecare dată pentru ajutorul său. Îngerului nostru păzitor să-i adresăm rugămintea să ne dăruiască sănătate, spor în munca de fiecare zi şi belşug în gospodărie. De aceea, tot Sfinţii părinţi ne învaţă să trăim în armonie cu îngerul nostru păzitor, să ne străduim să nu-l mâhnim cu vorbe sau cu fapte de necredinţă.
Arhanghelii sunt reprezentativi pentru lumea nevăzută
„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt reprezentativi pentru lumea nevăzută, care a fost creată înaintea celei văzute. Ei fac legătura dintre lumea văzută şi nevăzută, pentru că ei au participat şi participă în viaţa oamenilor ; ei sunt mesagerii lui Dumnezeu pe pământ. Tradiţia bisericească spune că, la naştere, fiecare copil primeşte un înger păzitor , care să-i poarte de grijă”, ne spune părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu.)