”Pelerinajele de Sfânta Mărie” la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    Icoana Maica Domnului Siriaca  de la Mănăstirea Ghighiu, renumită pentru minunile pe care le face Sursa foto: Click.ro
Icoana Maica Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, renumită pentru minunile pe care le face Sursa foto: Click.ro

Acum, când trăim în secolul vitezei, când noutățile cotidiene captează atenția noastră, pentru unii dintre noi lăcașurile de cult mai sunt un punct de atracție. Da, totuși, pentru unii dintre noi, vatra monahală mai este un loc de atracție cu efecte revigorante, dincolo de ”grija cea lumească”, principalul scop al vieții.

Mii de pelerini se roagă  în ziua praznicului

La praznicul Adormirea Maicii Domnului din data de 15 august, mii și mii de pelerini din țară vin să se roage în biserici și mănăstiri la renumitele icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului care poartă hramul sărbătorii. Prin tradiție, pelerinii se roagă la sfintele odoare cu credință și evlavie  pentru ca Maica Sfântă să le vină în ajutor:  să-i scape de necazuri, să le dea sănătate și să le aducă noroc  în viața de fiecare zi.   

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula

În data de 15 august, în fiecare an, la Mănăstirea Nicula din comuna Fizeșu Gherlei, județul Cluj,  vin în pelerinaj sute și sute de credincioși din țară și din străinătate, când  mănăstirea își serbează hramul- Adormirea Maicii Domnului. La acest praznic are loc aici  cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. Prin tradiție, un număr impresionant de credincioşi sosesc aici pentru a se ruga la vestita icoană  făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.  Sfânta icoană are puteri vindecătoare și a redat sănătatea multor pelerini bolnavi de boli grave, inclusiv de cancer. Totodată, s-au rugat la sfânta icoană numeroase familii care și-au dorit să dobândească prunci. Și dorința lor s-a împlinit. Istoria acestei vetre monahale este impresionantă și după ce a fost renovată între anii 1712-1714, după aproape un secol și jumătate, după ce a fost mistuită de un incediu. Despre sfânta icoană făcătoare de minuni se știe că  a fost pictată în anul 1681  de pictorul Luca din Iclodul Mare. Mai multe mărturii scrise de credincioșii din acea epocă susțin că, în intervalul 15 februarie și 12 martie 1669, icoana a lăcrimat. Există documente istorice care atestă și faptul că icoana este donaţia nobilului român Ioan Lupşa.   

Pelerinaj la Mănăstire Putna –un important centru religios și cultural

În  ziua praznicului, mulți credincioși din toată țara își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Putna, un lăcaş monahal ortodox, unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice româneşti. Sfântul lăcaș este situat la 33 km de orașul Rădăuți, județul Suceava  și deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu obiecte de cult, icoane  și multe manuscrise.  Poetul Mihai Eminescu a supranumit  alesul lăcaș orthodox „Ierusalimul Neamului Românesc”.  Credincioșii se roagă la icoana Maicii Domnului din incinta acestei mănăstiri, prima și cea mai importantă ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan. Există numeroase mărturii ale pelerinilor care au fost în pelerinaj la sfântul lăcaș că  dorințele lor s-au împlinit.

Pelerinaj la icoana  Maicii Domnului ”Siriaca” la Mănăstirea Ghighiu

La câțiva pași de municipiul Ploiești, la Mănăstirea Ghighiu este ”ascunsă” una dintre cele mai mari comori spirituale din țara noastră, icoana Maica Domnului ”Siriaca”, grabnic ajutătoare.

În fructuoasele sale  pelerinaje la  mănăstiriri și biserici din țară, făcute la începutul secolului XX, atunci când  își alesese  ca loc de creație și de activitate culturală Vălenii de Munte, marele istoric Nicolae Iorga  a poposit și la Mănăstirea Ghighiu. Fiind impresionat  de această vatră monahală, Nicolae Iorga  a lăsat posterității numeroase și impresionate însemnări. Totodată, din  mărturiile primite de la pelerinii care au vizitat Mănăstirea Ghighiu  aflăm că rugăciunile rostite la sfânta icoană Maica Domnului ”Siriaca”se împlinesc mereu.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
baclava shutterstock jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
prăjitură nucă jpg
baterii de baie gqs calitate png
coafura tunsoare femeie istock jpg
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
1 orez cu lapte jpg jpeg
sdasda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net