Cum se prepară baclava, rețeta originală. Istoria impresionantă a celui mai faimos desert turcesc din lume

Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Baclavalei, astfel că iubitorii de deserturi din toată lumea vor savura acest deliciu crocant și însiropat. În bucătăriile din Istanbul și Imperiul Otoman, baclavaua nu este doar un simplu desert, ci și un simbol cultural. 

Baclava turcească / Foto: Shutterstock
Baclava turcească / Foto: Shutterstock

Povestea fabuloasă a baclavalei

Baclavaua este cel mai popular simbol al Turciei și ascunde o istorie impresionantă ce datează de secole. Mai mult, există și rețeta perfectă, care are la bază câteva secrete transmise de artizanii turci din generație în generație.

Baclavaua provine din Damasc, potrivit unei platforme dedicate „Culturii turcești”, citate de Adevărul.ro. Din această zonă, desertul s-a răspândit în Gaziantep, iar ulterior în Turcia. Până în secolul XVII, deliciul a devenit faimos în Istanbul, fiind preparat în bucătăriile palatului otoman și servit de ieniceri în timpul Ramadanului.

În timpul domniei dintre anii 1520-1566 a Sultanului Suleiman Magnificul, soldații primeau o masă consistentă cu tocăniță de miel, pilaf și budincă de orez cu șofran, însă odată cu trecerea timpului, această tradiție a fost înlocuită cu baclavaua, în perioada Ramadanului.

„În „Enciclopedia Istanbulului”, istoricul İlber Ortaylı descrie „Procesiunea Baclavalei” astfel: „La mijlocul Ramadanului, sultanul, în calitatea sa de calif, făcea o vizită ceremonială Mantiei Profetului și altor relicve sacre, urmată de Procesiunea Mantiei Profetului. După această ceremonie, tăvi de baclava pregătite în bucătăriile palatului, câte una pentru fiecare zece ieniceri, soldați de cavalerie, artileriști și armurieri, fiecare învelită într-o pânză, erau așezate la ieșirea din bucătăriile imperiale.

Tava corespunzătoare era luată de maestrul armurier și ofițerii săi în numele sultanului, care era el însuși primul ienicer. Apoi, celelalte tăvi erau ridicate pe rând de perechi de soldați, iar fiecare unitate, împreună cu ofițerii lor, se alinia pentru paradă, urmată de soldații care purtau tăvile cu baclava. Aceștia ieșeau din poarta palatului și se îndreptau pe drumul principal Divanyolu către cazarmă, însoțiți de mare fast și zgomot, priviți de mulțimile adunate să privească procesiunea. A doua zi, tăvile și pânza goale erau returnate la palat”.

Secrete și sfaturi pentru o baclava perfectă

Există mai multe rețete de baclava, însă doar una singură este originală. Potrivit canalului de YouTube „Turkish Food Travel”, această metodă de preparare este specifică maeștrilor turci.

Ingrediente pentru aluat:

-1 ou

-1/2 cană ulei vegetal

-1/2 cană apă

-1/2 cană lapte

-1 linguriță praf de copt

-aproximativ 3+1/2 căni făină

-un praf de sare

-Opțional: 1 lingură oțet pentru textura crocantă

Pentru întins foile:

-200 g sau mai mult amidon de grâu/ porumb

Pentru umplutură

-300–400 g nuci tocate grosier

Pentru sirop:

-5 căni zahăr

-3+1/2 căni apă

-o felie mică de lămâie

-1 linguriță suc de lămâie

Cum se prepară baclavaua turcească după rețeta originală

Pentru metoda de preparare, există câteva trucuri pentru o baclava perfectă. Se folosește făină cu conținut de proteine de cel puțin 13%, iar amidonul de grâu este ideal pentru straturile de aluat, în timp ce amidonul de porumb este și el o alternativă. Tot ce trebuie să faci este să separi straturile pentru a permite aerului să le facă mai crocante.

De asemenea, trebuie să știți că încrețirea fină a aluatului ajută la separarea foilor. Ulterior, pulverizați o cantitate mică de ulei sau unt între straturi pentru a obține o textură ușor aerată.

Atenție! Nu lăsați foile la uscat și evitați să preparați rețeta într-un spațiu fără curenți de aer. Nu uitați să eliminați spuma albă de la sufrața untului topit, pentru că există posibilitatea să se ardă și astfel să lase pete maronii. Tăierea baclavalei este un aspect la fel de important. Se folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia cu o singură mișcare și a păstra straturile perfecte.

Ulterior de toarnă untul fierbinte peste desert înainte de a-l băga la cuptor, asta pentru deschiderea straturilor. Temperatura se setează la 160 de grade Celsius după 30 de minute în care a fost stabilită la 170 de grade Celsius și se coace pentru o oră și jumătate cu aproximație, până în momentul în care devină rumenă.

Siropul de fierbe circa 15 minute până devine consistent și se ajustează cantitatea lui în funcție de preferințe. La început se toarnă puțin, iar treptat se adaugă mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae și Alina ai României colaj foto OK Magazine si Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop solstitiul de iarna jpg
sarmale istock jpg
1731138870 index logo jpg
off road (1) jpg
importan a consultarii unui avocat specializat in drept civil i executari silite jpg
horoscop decembrie logo jpg
horoscop zodii click jpeg
ciolan shutterstock1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net