Cea mai simplă reţetă de baclava. Secretul delicioasei prăjituri, preferata sultanilor

17 ianuarie 2020
image
Ca mai toate dulciurile turce┼čti, baclavalele sunt foarte dulci ┼či consistenteFOTO: adevarul.ro

Ca mai toate dulciurile turce┼čti, baclavalele sunt foarte dulci ┼či consistente. Dac─â re┼úeta original─â se prepar─â ├«ntr-o zi de munc─â, gospodinele moderne o pot prepara repede, f─âr─â prea mari b─ât─âi de cap. Cea mai simpl─â re┼úet─â de baclava. Secretul delicioasei pr─âjituri, preferata sultanilor.

Cea mai complicat─â parte a re┼úetei de baclava este prepararea aluatului ┼či ├«ntinderea foilor care trebuie s─â fie at├ót de sub┼úiri ├«nc├ót s─â vezi prin ele. Cum pu┼úine femei au ├«ndem├ónarea ┼či timpul necesar pentru a face aceste foi, cel mai simplu e s─â folosi┼úi foi de pl─âcint─â din comer┼ú.

Secretul baclavalelor constă în siropul folosit. Acesta trebuie a fi turnat fierbinte peste prăjitura rece, sau siropul rece turnat peste prăjitura abia scoasă din cuptor.

ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ propune re┼úeta de Baclavale dup─â cartea de bucate a lui M. Sevastos, o adev─ârat─â Biblie a gospodinelor de la jum─âtatea secolului trecut.

Ingrediente

  • 400 grame foi de pl─âcint─â
  • 250 grame de nuci
  • 250 grame unt
  • ┬Ż linguri┼ú─â scor┼úi┼čoar─â (op┼úional)

Pentru sirop

800 grame zah─âr;   3 pahare ap─â;  ┬Ż l─âm├óie sau portocal─â (zeam─â ┼či coaj─â)

Mod de preparare

Punem foaie de copt ├«n tava de la aragaz, apoi a┼čez─âm pe r├ónd foile de pl─âcint─â pe care le vom unge separat cu unt topit.

Dup─â ce am a┼čezat jum─âtate din foi ├«ntindem un strat de nuci m─âcinate sau tocate cu cu┼úitul amestecate cu pu┼úin zah─âr ┼či scor┼úi┼čoar─â.

Cei care nu agreeaz─â scor┼úi┼čoara pot renun┼úa ├«n favoarea altei arome (de exemplu, esen┼úa de migdale, vanilie sau rom).

Acoperim cu restul de foi av├ónd grij─â ca fiecare ├«n parte s─â fie uns─â cu unt. Dup─â ce am a┼čezat toate foile, lu─âm un cu┼úit, ├«l ├«nmuiem ├«n unt topit sau ulei ┼či t─âiem pl─âcinta ├«n form─â de romburi, iar la final turn─âm ├«ntre baclavale c├óteva linguri de unt topit.

D─âm tava la cuptor ┼či c├ónd ├«ncepe s─â se rumeneasc─â ┼či turn─âm deasupra baclavalei siropul f─âcut din ap─â, zah─âr ┼či coaj─â/zeam─â de l─âm├óie sau portocal─â.

Secretul delicioasei pr─âjituri, preferata sultanilor

Atenţie, siropul trebuie lăsat să fiarbă bine!

Se recomand─â ca siropul s─â fie rece dac─â ├«l turn─âm imediat dup─â ce am scos pl─âcinta din cuptor, fie l─âs─âm baclavaua s─â se r─âceasc─â ┼či turn─âm deasupra sirop fierbinte.

Astfel foile ├«┼či vor p─âstra consisten┼úa potrivit─â f─âr─â s─â se cruzeasc─â ori s─â se ├«nmoaie excesiv.

Baclavaua trebuie s─â se ÔÇ×a┼čezeÔÇŁ 24 de ore ├«nainte de a fi servit─â. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Delicioasa pr─âjitur─â de post a c─âlug─ârilor de la M─ân─âstirea Sih─âstria Putnei. Iat─â re╚Ťeta

Cum se prepar─â cl─âtitele f─âr─â lapte ┼či ou. Se topesc ├«n gur─â

bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
BeFunky collage (10) jpg
anda adam
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elon musk met gala 2022
1 pozitie somn jpg jpeg
1 menstruatie jpg jpeg
shutterstock 425022403 copy jpg
raceala covid alergie jpg
volodimir olena zelenski Foto EPA EFE (3) jpg