Sâmbătă, 3 iunie, este praznicul Moşilor de vară (Moșii de Rusalii)
Biserica Ortodoxă a consacrat ziua de sâmbătă, 3 iunie, pomenirii generale a morților. Este praznicul Moşilor de vară, ( Moșii de Rusalii), sărbătoare cunoscută în tradiția populară sub denumirea de Moșii de Cireșe, care precede sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor).
În ziua praznicului, în bisericile ortodoxe se oficiază slujbe speciale
În ziua acestui praznic, în toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a tuturor rudelor noastre trecute la viaţa veşnică : părinţii, moşii şi strămoşii familiei. Odată cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), care este orânduită la 50 de zile după Paşti, se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale
În clipele de reculegere să ne amintim ce spun sfinţii şi înţelepţii neamului: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câştige prinos de plată şi să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”. (Sfântul Ioan Gură de Aur).
Oamenii nu mor cu adevărat când sunt coborâţi în mormânt, ci când sunt uitaţi de către noi, când îi îngropăm nu în pământ, ci în uitare.
În calendarul ortodox sunt dedicate două sâmbete pomenirii morților
Pe parcursul Anului bisericesc (1 septembrie-31 august), în calendarul ortodox sunt menţionate două sâmbete dedicate în mod special pomenirii generale a morţilor şi fiecare sâmbătă specială poartă denumirea de „Moşi”: Prima sâmbătă specială, prăznuită înaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi- înainte de Postul Paştelui), este cunoscută sub numele de Sâmbăta Moşilor de Iarnă. A doua sâmbătă specială, dedicată pomenirii generale a celor adormiţi este cunoscută, în tradiţia popular, sub numele de Moşii de vară sau Moşii Cireşelor și este prăznuită sâmbătă, 3 iunie, în ajunul sărbătorii populare a Rusaliilor.
Pentru Praznicul Moșilor de vară se organizează târguri
Potrivit tradiţiei, cu prilejul Moşilor de vară, în numeroase zone din țară, se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu vase de lut, cu alimente şi cu obiecte specifice praznicului. De aceea, credincioşii se aprovizionează din aceste târguri cu vase de lut și alimente necesare pentru pregătirea parastaselor.
Din Joia Mare, porţile cerului au fost deschise timp de 50 de zile
Tradiţia spune că începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit.
La Moșii de vară, sufletele decedaților se reîntorc la viața veșnică
În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele celor decedați sunt triste, deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească pe cei dragi. De aceea, credinţa creştină spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. Totodată, rudele celor decedați trebuie să le facă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei.
În ziua Moșilor, cei trecuţi la viaţa veşnică aşteaptă ofrande
Din vremuri imemoriale, se crede că la sărbătoarea moşilor, rudele trecute la viaţa veşnică aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi. De asemenea, tradiţia spune că, atât în lumea satelor, cât şi în mediul urban, ofrandele se împart în special persoanelor sărace şi străinilor şi nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.
Se împarte mâncare caldă („aburel”)
Tradiția spune că mâncarea caldă, dată de pomană, este bine primită, pentru că mirosul ofrandelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii respectă vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana împărţită pentru sufletele rudelor adormite este pusă în vase de lut noi, cumpărate numai pentru această comemorare.
Se prepară bucatele preferate de rudele comemorate
Pentru praznicul Moşilor de vară, gospodinele prepară şi bucatele preferate în viaţa pământeană de persoana comemorată. Acest obicei dovedește sentimentele noastre de prețuire pentru rudele plecate la viața veșnică.
La Moși, se împlinește ritualul cu căni
În ziua Moșilor de vară se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere și toarta acestora se împodobeşte cu flori de tei şi cu buchete de cireşe.
Se duc la biserică ofrande specifice pentru binecuvântare
În fiecare zonă geografică, la sărbătoarea Moşilor de vară se împlinesc ritualuri speciale în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire se duc la biserică, pentru a fi binecuvântare, ofrande speciale: colivă, colaci, vin şi cireşe.
În ziua praznicului, toți morţii merg pe Valea cu Dor
În tradiţia populară se spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo, fiecare găseşte bucatele primite de pomană până în ziua de Rusalii. Cine nu găseşte ofrande, se retage trist în mormânt și ține în braţe crengi cu flori de tei.
Ritualul de comemorare se împlinește și în cimitire
Ritualul de pomenire împlinit în biserici se continuă în cimitire: mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Credincioşii aprind lumânări şi aceste surse de lumină sunt lăsate să ardă pe parcursul ritualului de pomenire. La mormintele celor comemoraţi se dau de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfânt sau a Cincizecimii.