8 sfaturi ca să circuli în siguranţă pe ceaţă

Ultima actualizare:

    Nu opri pe  banda de urgenţă
Nu opri pe banda de urgenţă

Tragicul accident rutier petrecut în weekend pe Autostrada Soarelui s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum şi pentru că şoferii nu au păstrat distanţa corespunzătoare. Iată factorii care au dus la moartea a patru persoane şi la rănirea altor 57. Poliţiştii rutieri şi specialiştii site-ului 4tuning.ro ne spun care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respectăm atunci când circulăm pe ceaţă.

Nu te muta pe prima bandă 

Se pare că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac şoferii atunci când sunt surprinşi de ceaţă densă este să se mute de pe banda doi pe banda unu de mers, aflăm de pe site-ul 4tuning.ro. Specialiştii nu recomandă asta deoarece, deşi mergem cu viteză mică, riscăm să dăm peste maşini complet oprite, ai căror şoferi aşteaptă să se ridice ceaţa. Iar dacă aceştia nu sunt opriţi pe prima bandă, cu siguranţă staţionează pe marginea drumului, iar riscul de acroşare a acestor autovehicule este foarte mare. Recomandat este să circuli cu viteză mai mică pe banda a doua. 

Urmăreşte un reper în faţă

De obicei, pe ceaţă densă şoferii merg cuminţi unul în spatele celuilalt, cu viteză redusă, păstrând distanţa şi fără a se aventura în depăşiri periculoase. Pentru a evita un accident, încearcă să ţii direcţia drumului urmărind un reper: maşina din faţa ta, stopurile de ceaţă ale acesteia, linia bordurii, linia pomilor de pe marginea drumului etc.

Nu opri pe banda de urgenţă 

Dacă te afli pe autostradă, recomandat este să-ţi continui drumul şi să nu te opreşti pe banda de urgenţă. Riscul de a fi lovit de un şofer care din lipsă de vizibilitate a pierdut direcţia este foarte mare. Opreşte pe banda de urgenţă doar dacă eşti absolut convins că aceasta este singura soluţie care ţi-a mai rămas. 

Mergi cu viteză redusă

Este absolut obligatoriu să circuli cu viteză redusă dacă vrei să eviţi un accident. Când dai de ceaţă densă, care îţi lasă o vizibilitate de doar câteva zeci de metri, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să aprinzi proiectoarele şi stopurile de ceaţă şi să micşorezi viteza.

Păstrează distanţa

simeon stalpnicul png

Acest sfat este valabil nu doar când circuli în condiţii de ceaţă, ci în general, indiferent de starea vremii. Păstrarea distanţei regulamentare faţă de autovehiculul din faţa ta îţi poate salva viaţa. Cu toate acestea, există foarte mulţi şoferi care merg „lipiţi” de maşina din faţă fără să se gândească dacă vor avea timp să frâneze în cazul în care va fi nevoie. Nu ai de unde să ştii ce reacţii poate avea şoferul din faţa ta şi pune o frână bruscă. Impactul, în aceste condiţii, este iminent.  

Nu folosi faza lungă 

simeon stalpnicul png

O altă greşeală pe care o fac foarte mulţi şoferi este aceea de a aprinde faza lungă pe porţiunile de drum cu ceaţă densă. Ceea ce nu ştiu ei este faptul că faza lungă, spre deosebire de proiectoare, luminează în sus, iar raza de lumină loveşte direct în ceaţă. Iată cum vizibilitatea şi aşa redusă va deveni zero.  

Evită depăşirile 

Este absolut obligatoriu ca pe porţiunile de drum cu ceaţă densă să nu te încadrezi în depăşiri. Dacă te afli pe un drum cu o singură bandă de mers pe sens, nu vei şti niciodată dacă din faţă vine sau nu o altă maşină. Riscul unei tamponări frontale este foarte ridicat. 

Aprindem sau nu avariile

Teoretic, avariile se aprind atunci când autovehiculul staţionează pe partea dreaptă a carosabilului, deoarece este avariat. Practic, am văzut mulţi şoferi care aprind becurile de avarie când vizibilitatea este redusă – plouă torenţial sau e ceaţă. Ceea ce nu realizează ei este faptul că, din dorinţa de a se face cât mai vizibili, îi induc în eroare pe ceilalţi şoferi care cred că au în faţă o maşină oprită.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net