Cum să ai o factură mică la întreţinere iarna aceasta

Ultima actualizare:

    Lunile de iarnă scot mai mulţi bani pentru cheltuieli din buzunarele noastreFoto: Shutterstock
Lunile de iarnă scot mai mulţi bani pentru cheltuieli din buzunarele noastreFoto: Shutterstock

Ianuarie a venit cu primele facturi uriaşe la întreţinere. Unii dintre noi plătim consumul din noiembrie, iar la alte blocuri s-au afişat deja sumele pe decembrie.

E vorba de sute de lei pe care trebuie să-i scoatem din buzunare. Dacă acum nu prea mai avem ce face decât să plătim, uite ce să faci pentru facturi mai mici în lunile viitoare!

  • Nu lăsa apa să curgă în gol! Atunci când te speli pe mâini, în timp ce te săpuneşti, închide robinetul!
  • Fă duş în loc de baie. Asta nu înseamnă să renunţi cu totul la momentele tale de relaxare. Există situaţii când, în timp ce faci baie, ţii robinetul deschis până se umple cada. Apoi, scoţi dopul ca să nu se reverse. Însă, uiţi să închizi şi apa caldă. Astfel, pe-o parte curge, pe de alta parte se pierde. 
  • Dacă ai nevoie de o cantitate mică de apă caldă, o poţi încălzi pe cea rece la aragaz sau cuptorul cu microunde. 
  • Verifică cu atenţie să nu existe scurgeri de apă pe la ţevile din baie sau bucătărie. 
  • Factura la întreţinere poate creşte şi din cauza unor pierderi înregistrate în bloc, pierderi care se împart apoi pe fiecare apartament în parte. Asociaţia de proprietari trebuie să verifice instalaţiile şi să cheme un specialist care să remedieze eventualele stricăciuni sau probleme.

În sezonul rece, pentru a face economie la căldură, unele persoane îşi încălzesc locuinţa folosind toate cele patru ochiuri ale aragazului pe care le lasă deschise şi câte o zi întreagă. Nu mai spunem că există situaţii în care merg deopotrivă atât aragazul cât şi cuptorul. Nu este recomandat să foloseşti gazele naturale pentru a încălzi apartamentul. Foloseşte aragazul la capacitatea lui maximă doar când ai  adevărat nevoie de el, adică doar când găteşti! 

  • Cel mai important lucru e să ştim cum să folosim corect repartitoarele de căldură. Folosirea incorectă duce la mari pierderi înregistrate pe lună. Reglează temperatura din cameră în funcţie de cât de mult stai acolo, cât de des şi cât de mult aeriseşti. 
  • Dacă nu petreci foarte mult timp într-o anumită cameră, nu o încălzi la maximum. Reglează repartitorul la o temperatură mai mică decât în restul încăperilor. 
  • Închide repartitorul din bucătărie când găteşti. Dacă găteşti, iar în bucătărie sunt aburi şi se face foarte cald, nu are rost să stai cu robinetul repartitorului deschis. Oricum temperatura este ridicată din cauza cuptorului şi a aragazului puse în funcţiune. 
  • Lasă căldura să circule în întreaga casă. Ai calorifer în baie? Ţine uşa deschisă iar căldura va circula înspre hol şi alte camere. În acest fel poţi regla robinetul repartitoarelor din casă la un nivel mai mic. 
  • Montează termostate pe radiatoare. Este vorba despre robineţi cu senzor termostatic. Astfel, economişeşti până la 20% din factura pentru încălzire.
  • Orientează căldura spre interiorul camerei. Pune între calorifer şi perete o folie de aluminiu astfel încât căldura emisă să fie orientată către interiorul camerei. 

Unele blocuri sunt termoizolate, iar altele nu. Apoi, există apartamente care au contoare de gaze. La fel, sunt blocuri care au instalate repartitoare şi apometre şi blocuri care nu au aceste dotări. Se mai iau în calcul pierderile de apă şi căldură ale imobilului, consumul de energie electrică pentru iluminarea scărilor şi funcţionarea liftului. Trebuie să ţinem cont şi de numărul de persoane care locuiesc în apartament, dar şi de numărul camerelor. Şi zona în care se situează blocul este importantă. Cu cât blocul este mai departe de centrala termică, cu atât pierderile suferite vor fi mai mari, iar locatarii sunt buni de plată. Nu în ultimul rând, multe apartamente din provincie sunt încălzite cu sobă pe lemne, ceea ce duce la o întreţinere mică.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net