Cum trebuie aleasă încălţămintea copiilor
Dacă atunci când îi cumperi copilului o hăinuţă şi îi e prea mare sau puţin strâmtă nu îl afectezi atât de mult, în cazul încălţărilor lucrurile stau diferit. Dacă un pantof este prea mic sau nu se potriveşte bine, oasele moi şi în creştere ale copilului vor avea tendinţa să preia forma pantofului, să se deformeze şi să pună probleme în viitor.
Picioarele cresc cu 1-2 cm pe an
Întotdeauna când îi cumperi încălţări unui copil gândeşte în perspectivă. Picioarele lui nu vor mai fi la fel peste câteva luni şi, până la vârsta de 15 ani, ele cresc în etape de câte 1-2 cm pe an. Astfel, ghetele din toamna trecută cu siguranţă nu-i mai sunt bune acum.
Potrivit specialiştilor ECCO, în primii doi ani de viaţă creşterea este de aproximativ 2 cm pe an, echivalent cu aproape jumătate de măsură la fiecare două luni.
De la vârsta de 2-3 ani, creşterea e de 1,5 cm sau jumătate de măsură la fiecare 3 luni. Creşterea încetineşte apoi, stabilizându-se la 1 cm pe an, până la 13-15 ani.
Între 3 şi 7 ani, piciorul copiilor este în continuare moale şi flexibil. Nu e bine să îl forţaţi. Forma piciorului începe să se îngusteze, însă laba este în continuare mai lată în comparaţie cu piciorul unui adult.
Între 8 şi 12 ani. Piciorul îşi mai pierde din flexibilitate, însă este în continuare foarte sensibil la presiune. Bolţile şi muşchii sunt complet dezvoltaţi, oferind piciorului o formă asemănătoare cu cea a adulţilor, cu toate că laba piciorului copiilor este în continuare puţin mai lată.
Pantofii trebuie să fie mai lungi la vârf
Când îi cumperi pantofi copilului, cel mai bine ar fi să îl pui să probeze înainte. Ar trebui ca între vârful degetului mare şi vârful pantofului să rămână un spaţiu de 1,5 cm. „Încălţămintea trebuie să permită oaselor şi muşchilor picioarelor să se dezvolte nerestricţionat, picioarelor să se mişte liber, să respire şi să crească în mod natural”, mai spun experţii.