Mai uşor cu machiajul la malul mării!
Vrei să arăţi bine şi când eşti pe un şezlong la piscină sau la plajă pe malul mării? E normal şi de apreciat. Însă nu exagera cu machiajul. Cosmeticele tale obişnuite, în contact cu soarele, pot declanşa acnee, pete, arsuri şi reacţii alergice. Make-up artistul Florina Mărcuţă te învaţă cum să te machezi discret, frumos şi în siguranţă pentru pielea ta.
La malul mării nu trebuie să te înarmezi cu toată trusa de cosmetice. Fardurile, parfumurile, creionul dermatograf, fondul de ten şi pudra conţin produse fotosensibilizante sau fotoalergice. În plus, la contactul cu soarele şi cu apa, dacă nu sunt rezistente la apă, vor „curge” şi vor arăta urât. Pe plajă, cu cât mai puţin, cu atât mai bine. Produsele folosite ar trebui să fie dermato-cosmetice, să nu conţină parfum, să nu astupe porii. Iată, totuşi, cum te poţi machia frumos şi „sănătos”.
Tenul. Pentru că o să stai la soare, ai nevoie în primul rând de o cremă cu factor ridicat de protecţie. Cele mai multe creme pentru corp sunt destul de uleioase şi formează o peliculă albă. Nu sunt potrivite pentru faţă, dacă vrei să arăţi bine.
„Recomand cremele dermato-cosmetice, cu factor de protecţie 50+, care conţin şi pigment. Nu sunt atât de uleioase şi au consistenţa unui fond de ten. Pentru fixare şi pentru matifierea pielii aplică la sfârşit un strat fin de pudră translucidă. De asemenea, o altă variantă ar fi ca, după aplicarea unei creme obişnuite cu factor de protecţie, să foloseşti un fond de ten noncomedogenic, rezistent la apă, în locul pudrei mate care astupă porii şi se vede urât pe faţă”, explică Florina Mărcuţă, make-up artist şi şefa şcolii de machiaj Cotimanis Show din Bucureşti.
Ochii. Pune-i în evidenţă cu un rimel rezistent la apă. Acest produs nu trebuie folosit zilnic, în viaţa de zi cu zi, pentru că se curăţă greu şi afectează genele. Specialistul îţi „dă voie” să aplici şi puţin creion dermatograf maro sau verde/albastru, dacă şi el este waterproof. Poţi să-l difuzezi uşor pe pleoape ca să arate ca un fard.
Buzele. Şi ele au nevoie de cremă cu factor de protecţie, deoarece soarele scade imunitatea din zona respectivă şi, după o zi de plajă, te poţi alege cu herpes. Există stick-uri hidratante cu fotoprotecţie pe care trebuie să le ai la-ndemână. Evită rujurile „grele” şi alege în schimb glossuri cu pigment fin şi delicat, pentru un look natural, „de vară”.
Click! spune
Cremele grase sau uleiurile pot să astupe porii şi să declanşeze sau să agraveze o acnee, pot da mâncărimi şi iritaţii. Fardurile, creioanele şi tuşurile pentru ochi pot provoca dermatite de contact, umflături ale pleoapelor, iar parfumurile şi restul cosmeticelor, în general, în contact cu soarele, provoacă alergii solare, cu pustule, băşicuţe şi mâncărimi.