Vopseşte-ţi părul în siguranţă!
Vopsirea părului este un procedeu destul de „sensibil”. Nu întotdeauna se întâmplă ca rezultatul să fie exact ce îţi doreai şi, mai mult decât atât, există riscuri pentru sănătatea firului de păr, a scalpului. Vopseşte-te în siguranţă şi, pentru asta, trebuie să respecţi câteva reguli de bază.
– Ţine cont de istoricul vopsirilor pentru a nu arde părul. Potrivit hairstylistului Cristi Pascu, dacă ţii la imaginea şi la sănătatea părului tău, nu te încăpăţâna să faci experimente acasă.
„Mergi la salon dacă vrei ceva mai deosebit şi nu ai experienţă. Specialistul trebuie să ţină cont de ce anume i-ai mai făcut părului, pentru a nu ajunge să-l arzi sau să obţii o cu totul altă culoare. Spre exemplu, o doamnă cu părul decolorat vrea să şi-l vopsească platinat. S-a decolorat de trei ori până în acel moment pentru că înainte era brunetă. Dacă pune un blond gri, părul se poate arde pe toată lungimea lui sau există şanse mari să iasă un blond verzui”, spune Cristi Pascu.
În general, e bine să laşi să treacă măcar 4 săptămâni între vopsiri (femeile cu firul subţire chiar mai mult - 8 săptămâni). Rădăcina poate fi vopsită la 2-3 săptămâni. În cazul decolorării, e bine să treacă măcar 8 săptămâni .
– Se poate vopsi din deschis în închis, nu invers. Dacă vrei, totuşi, să îţi decororezi părul, nu o face singură, acasă. Riscurile sunt să iasă o nuanţă neuniformă, urâtă.
„Dacă ai părul vopsit negru sau şaten, cu rădăcină crescută în nuanţa naturală, şi aplici o vopsea în nuanţă deschisă, va ieşi blond la rădăcină, pe lungime portocaliu, iar la vârfuri maro închis aproape de negru”, mărturiseşte specialistul.
– Dacă ai mai mult de 30% fire albe, e obligatoriu să ai în combinaţia vopselei o nuanţă naturală. Altfel, dacă să zicem că aplici roşu direct la rădăcină, pe părul alb, va ieşi un roşu foarte aprins. În schimb, dacă în acel roşu pui şi şaten mediu, roşul va ieşi perfect. Explicaţia e aceea că părul alb nu prinde culoarea perfect.
– Alegerea oxidantului. Dacă preferi o nuanţă mai închisă, optează pentru un oxidant mai slab, de 6% sau 3%.
Dacă vrei să închizi şi mai mult nuanţa, foloseşte un oxidant între 1,5% şi 6%, iar dacă vrei să deschizi o culoare, foloseşte oxidant între 6% şi 12%. Cu cât îţi doreşti o culoare mai deschisă, cu atât oxidantul va fi mai puternic.
– Contează nuanţa actuală a părului. De exemplu, o vopsea şaten pusă pe blond sau pe păr alb va ieşi mai deschis, iar pe un fir mai închis va ieşi mai închis.
Anul acesta se poartă «red ombre»
Îmbinarea de roşu cu alte culori mai deschise sau mai închise, denumită “red ombre”, este culoarea vedetă în anul 2017. “Nu trebuie să-ţi decolorezi total părul pentru a realiza acest mix de nuanţe.
Se poate porni chiar de la un păr care este vopsit negru, pentru ca apoi să faci o combinaţie de roşu-negru foarte spectaculoasă. Indicat este să te vopseşti în felul acesta doar la salon, pentru a obţine degradeul prefect”, te sfătuieşte Cristi Pascu.
Poţi obţine red ombre satisfăcător şi acasă, cu un şampon nuanţator ce are în compoziţie pigmenţi foarte puternici, însă pentru că ei acţionează doar la suprafaţa părului, nu rezistă mult, iar culoarea poate curge pe pernă sau la sală, când transpiri.
Trucuri bine de ştiut
Potrivit hairstylistului Alina Rău, culoarea de la rădăcină trebuie să fie puţin mai închisă decât restul părului, astfel încât să se creeze iluzia de profunzime şi de păr mai bogat. Totuşi, o nuanţă prea închisă la rădăcină va atrage atenţia asupra părului subţiat şi rar.
În cazul părului blond este indicată alternarea tonurilor reci cu cele calde, pentru a da senzaţia de volum. Foloseşte mai multe nuanţe apropiate şi evită efectul „static” pe care îl dă colorarea într-o singură nuanţă.