Care sunt cele mai "duhnitoare" mâncăruri. Tu le-ai încerca?
Mâncarea te îmbie prin gustul ei, prin aspect, dar şi prin miros. Ce te faci când mirosul nu este unul tocmai plăcut? Există câteva alimente considerate, de altfel, delicatese, dar care miros de-ţi mută nasul. Specialiştii foodpoanda.ro au realizat un top al celor mai urât mirositoare feluri de mâncare din lume şi ţările în care le puteţi încerca.
1. Peştele uscat. Se consumă sub formă de gustare in Coreea, China și alte țări din Asia. Turiștii sau expații care au petrecut mai mult timp în Asia recunosc instantaneu mirosul dezgustător al peștelui, care este pe măsura gustului, lăsând impresia că a fost uitat într-o cameră închisă timp de foarte mult timp.
2. Kusaya. Este un alt peşte mirositor, originar din Japonia, fiind uscat la soare după ce a fost ținut la macerat în saramură. Nimic neobișnuit până aici, nu-i așa? În acest caz, mai trebuie să aflați că saramura nu este proaspătă, ci este refolosită pentru nenumărate porții de kusaya. Mai mult, japonezii sunt de părere că peștele e cu atât mai bun cu cât saramura este mai veche. Astfel, același sos poate fi reutilizat de-a lungul mai multe secole, timp în care este păstrat nefrigerat, lăsat la fermentat într-un container.
3. Surströmming. Următorul loc pe lista noastră este ocupat tot de pește, mai exact, heringul fermentat din Suedia. Acest fel de mâncare are un miros atât de urât, încât există o notificare oficială cu privire la el pe site-ul guvernului suedez, în care este prezentat ca având ”miros puternic de pește putrezit”. Pe site mai apare și recomandarea de a nu deschide conservele cu surströmming în spații închise, dar și de a nu-l consuma în afara casei, deoarece ”mirosul atrage muștele”.
4. Hongeo. Cel mai scârbos preparat din pește vine din Coreea. Purtând denumirea de hongeo koe sau hongeo sashimi, este produs din calcan lăsat la fermentat, până când acidul uric (urina) depozitat în corp se transforma în amoniac. Similar mirosului de amoniac, care declanșează reflexul de vomă, și mirosul lui hongeo koe poate provoca aceeași senzație. Considerat o delicatesă în Coreea, se servește crud, fiind o adevărată provocare pentru oricine se încumetă să-l încerce.
5. Brânza franțuzească Époisses de Bourgogne. După pește, brânzeturile sunt printre cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume. Époisses de Bourgogne era una dintre preferatele lui Napoleon, fiind încoronată chiar ca ”regina brânzeturilor” de către celebrul gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin. Miroase atât de urât, încât în Franța a fost interzisă în mijloacele de transport în comun.
6. Oul de o sută de ani. Un alt fel de mâncare al cărui miros poate fi deranjant pentru anumite persoane este oul. Mirosul ouălor de o sută de ani, însă, este, cu siguranță, insuportabil pentru oricine. Deși nu este, literalmente, vechi de un veac, miroase de parcă ar fi. Este obținut prin acoperirea unui ou de găină, rață sau prepeliță într-o pastă din sare și noroi, care este apoi îngropat în coji de orez timp de trei ani. Uneori, la pastă se mai adaugă lime, cenușă și ceai. Când sunt sparte, ouăle sunt negre-verzui, au o textură gelatinoasă și miros extrem de înțepător.
7. Durian. Cel mai surprinzător aliment de pe listă este un fruct. Produs natural, nepasteurizat, care nu a fermentat, nu a fost lăsat la macerat în nimic, Durian este un fruct originar din Asia de sud-est, folosit adesea în smoothie-uri sau în compoziția dulciurilor. Daca unii dintre consumatori îi apreciaza mirosul puternic, de alune, alţii îl detestă, considerând că seamănă cu cel de ceapă putrezită. Ca si brânza Époisses de Bourgogne, este ilegal de transportat cu mijloacele urbane în mai multe țări din Asia.
8. Natto. Acest fel de mâncare este făcut din boabe de soia fermentată. În Japonia, țara din care provine, este consumat la micul dejun, alături de orez, sushi sau tăieței, cu sos de soia sau muștar chinezesc. Natto are textură gelatinoasă și, desigur, miroase foarte urât.