Cheesecake cu căpşuni – Adriana Rada
Ingrediente:
Pentru blat: 400 g biscuiţi, 150g unt
Pentru cremă: 300 g brânză de vaci proaspătă, 300 ml frişcă lichidă,150 g zahăr pudra, 100 ml apă rece, 100 ml lapte fierbinte, 20 g gelatină, 3 plicuri de zahăr vanilat (sau o păstaie de vanilie);
Pentru jeleu: 300 g căpşuni proaspete (sau congelate),100 ml apă, 3 linguri zahăr, 10 g gelatină.
Pentru decor: căpşuni proaspete.
Mod de preparare:
Biscuiţii se rup şi se pun în blender. Se macină mărunt şi se adaugă untul topit. Se amestecă bine.
Într-o formă rotundă sau pătrată (eu am doar pătrată) cu pereţi detaşabili se aşază stratul de biscuiţi cu unt şi se tasează bine eventual cu fundul unui pahar pentru a ieşi cât mai drept. Se lasă la rece timp de o jumătate de oră. Între timp pregătim crema şi jeleul.
Pentru crema se pune prima dată gelatina în apă rece ca să se unfle timp de 8-10 minte timp în care într-un castron se blendareste brânza până este o pastă fină apoi adăugăm zahărul pudră şi cel vanilat. Mixăm mai departe cu mixerul puţin până se leagă apoi adăugăm treptat frişca lichidă şi mixăm până se face ca o crema pufoasă. Gelatina după ce s-a umflat se pune în laptele fierbinte, dar răcit puţin ca să se poată dizolvă mai bine (dacă pui gelatină direct în laptele fierbinte nu îşi mai face efectul). Gelatina o adăugăm apoi în crema puţin câte puţin. Pentru jeleu curăţăm căpşunile şi le punem pe foc împreună cu zahărul cam 5 minute până se leagă puţin. Între timp pui gelatină în apă că să se umfle. Jeleul se ia de pe foc şi se lasă câteva minute (10 min) apoi îl băgăm la blender (îl facem pastă cu blenderul) şi îl lăsăm să se răcească apoi adăugăm gelatina şi se amestecă până se dizolvă toată gelatină.
Asamblare:
Peste stratul de biscuiţi punem pe marginea formei căpşuni tăiate în două în picioare, punem crema de brânză, nivelăm şi îl punem la rece. Când s-a întărit puţin adăugăm jeleul de căpşuni. Se ţine la rece câteva ore bune.