Clătite bănăţene - Daniela Andrei
Pentru foile de clătite ne sunt necesare:
2 ouă600 gr făină albă de grâu2-3 linguri cu zahăr sau după gustapa minerală carbogazoasă cât cuprinde
Pentru umplutură ne sunt necesare:
2 ouă100 gr stafide300 gr brânză proaspată de vaci2 linguri mari cu smântânăzahăr tos/vanilat după gust
Pentru crema de gălbenuşuri ne sunt necesare:
5 gălbenuşuri200 gr smântânăun plic cu zahăr vanilatopţional: 1-2 linguri cu zahăr tos
Pentru bezea ne sunt necesare:
5 albuşuri150 gr zahăr tos
Suplimentar ne sunt necesare:
50 ml ulei pentru a coace foile de clătite50 gr unt pentru a unge vasul în care vom coace clătitele
Mod de preparare
Începem prin a pregăti foile de clătite: se amestecă ingredientele date pentru aluat. Acesta trebuie să aibă consistenţa celui pentru chec, însă uşor mai subţire. Se coc apoi la foc potrivit, având grijă să ungem tigaia cu puţin ulei ori de câte ori este necesar.
Pregătim apoi umplutura, amestecând ingredientele date, până la omogenizarea completă. Cu aceasta vom umple ulterior foile de clătite, pe care le vom împacheta sau le vom rula, după preferinţe. Le aşezăm într-un vas termorezistent uns cu untul păstrat la temperatura camerei.
Mixăm apoi gălbenuşurile cu zahărul până ce acesta se topeşte complet. Adăugăm smântâna şi omogenizăm. Compoziţia astfel obţinută o turnăm peste clătite.
Pentru bezea mixăm albuşurile cu zahărul, atât cât spuma formată să fie suficient de închegată (să nu curgă, iar zahărul să fie topit complet).
Adăugăm bezeaua peste clătite şi punem vasul la cuptor atât cât este necesar.
Se porţionează doar după răcirea completă, treptată.
Poftă bună!