Cozonac cu mac şi gem de caise – Brînduşa Aluculesei
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină de grâu,
- 1 cub de drojdie,
- 500 ml.lapte dulce,
- 4 linguri cu vârf, zahăr vanilat cu conţinut scăzut de vanilie,
- 100 g unt,
- 1 vârf de cuţit de sare,
- 2-3 linguri de ulei,
- coajă rasă de la o lămâie.
-Pentru uns folosim un ou şi puţină miere de albine.
Ingrediente pentru umplutură:
-2 borcanele de gem de caise de 300 gr,
-1 pachet de mac de 250 gr.
-Se amestecă ingredientele şi se obţine compoziţia pentru cozonac.
Mod de preparare
Se încălzeşte laptele puţin. Se pune într-un bol drojdia, puţin zahăr şi un pic de lapte călduţ, omogenizăm, facem o gaură în mijlocul făinii şi turnăm acolo. Amestecăm uşor cu o furculiţa, aşa cât să cuprindă două linguri de făină şi lăsăm să crească. Când a început să crească, adăugăm untul coajă de lămâie, zahărul vanilat şi începem să frământăm aluatul.
Adăugând lapte puţin câte puţin, spre final adăugăm ulei şi continuăm frământarea până se dezlipeşte aluatul de pe degete. Când aluatul se desprinde uşor de pe vas, facem deasupra lui semnul crucii, punem un prosop şi îl aşezăm pe o pernuţă la crescut. Când s-a dublat îl împărţim în două bucăţi şi facem două foi dreptunghiulare. Franjurăm fiecare foaie pe lăţime cam 30% cu un cuţit special de tăiat pizza, să obţinem franjuri cu o grosime de circa 1 cm. Punem pe partea nefranjurată jumătate din compoziţie şi rulăm uşor. Prindem de margini cozonacul şi îl aşezăm în tavă unsă cu unt şi presurată cu făină. Eu am mai făcut un cozonăcel în miniatură şi am aşezat în locul unde se îmbină capetele, să iasă frumos şi egal ca înălţime când îl scot din tavă. Ungem cozonacul cu ou bătut, presurăm mac din belşug şi îl dăm la cuptorul încălzit. Îl lăsăm să se coacă până se rumeneşte frumos, apoi scoatem tava şi ungem cozonacul cu puţină miere de albine. Să aveţi poftă dragilor!