Cozonac floare cu finetti - Bianca Raluca Panazan
Ingrediente
500 g făină
300 ml lapte
200 g finetti duo
2 linguri zahăr pudra
esenţă vanilie şi rom
1 plic drojdie
50 g unt
2 gălbenuşuri +1 gălbenuş pentru uns
Mod de preparare
Se prepară maiaua, într-un bol punem drojdia şi aproximativ 100 ml lapte călduţ, se pune pe rând laptele şi se adaugă şi 2-3 linguri de făină, se amestecă şi se lasă să crească. Făina se pune într-un castron, se pune maiaua crescută, untul să fie la temperatura camerei, zahărul, un praf de sare, gălbenuşurile şi esenţele. Se amestecă ingredientele, se adaugă laptele călduţ puţin câte puţin şi începem să frământăm aluatul, trebuie să fie moale dar să nu fie lipicios. Se acoperă şi se lasă o oră să crească. Pe blatul de lucru se presară făina, punem aluatul și îl tăiem în patru bucăţi. Presărăm făina,întindem prima bucată de aluat, deasupra punem un disc rotund, decupăm marginiile şi punem foaia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Punem peste foaie finetti (se topeşte puţin într-o crăticioară cu apă caldă, se lasă marginile goale). Întindem următoarea bucată de aluat, repetăm procedura şi o aşezăm peste prima foaie, punem din nou finetti, punem următoarea foaie întinsă, finetti, iar pe ultima foaie nu se mai pune finetti. Deasupra, în mijloc, peste foi, se pune un pahar, se taie aluatul în sferturi, fiecare sfert se taie în jumătate, iar fiecare felie se taie din nou în jumătate, astfel se obţin 16 bucăţi. Se ia paharul din mijloc, se iau câte 2 felii, se răsucesc de câte 2 ori. Se iau din nou câte 2 felii, se ridică şi se lipesc bine la capete şi se lasă să crească cam 10-15 minute. Se unge cu un albuş de ou, se dă la cuptorul preîncălzit pentru circa 30 minute. Se lasă să se răcească complet, după care se poate servi. Poftă bună!