Cozonaci cu nucă - Albert Daniel - Bertoni
Ingrediente pentru doi cozonaci
1 kilogram de făină35 grame drojdie300 grame de zahăr400 mililitri de lapte100 mililitri de ulei4 ouăcoaja de la o portocală1 sticluţă esenţă de rom4 linguri de cacao500 gr nucă măcinată1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2 ori ca să iasă cozonacul pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie, şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (250 de grame) în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de portocală.Apoi, se adaugă peste făină maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 10 minute până vom observa că în aluat sunt bule de aer.Se lasă la dospit în jur de o oră.Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spumă, cu 50 grame de zahăr, cacao şi esență de rom.Se porţionează aluatul în 2 părţi egale, apoi se întinde foaie de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nucă, apoi se împletesc cele două părți şi le punem în tavă. Ungem cozonacii cu ou batut, și se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se coc timp de 35-40 minute, la foc potrivit.