Dulceaţă de roşii – Amalia Sasarman
Ingrediente:
• 3 kg roşii bine coapte
• 750 g zahăr
• 30 ml rom
Mod de preparare:
Mai întâi culegi roşiile, bine coapte, din grădină. Roşiile se spală bine, apoi se opăresc şi se decojesc. Se curăţă de seminţe ( cât poţi de bine!) şi se taie cubuleţe, nu prea mici. Se aşază într-o cratiţă cu pereţii groşi, se adaugă zahărul şi laşi să se topească( cca 20 min). Pui cratiţă în cuptorul încălzit şi o laşi 90 min. Iei cratiţa din cuptor şi o pui pe aragaz la foc mic , pe plită, pentru încă 90 de minute, amestecând din când în când, să nu se lipească; faci acest lucru, deoarece lasă foarte multă zeamă şi în cuptor scade greu! Când începe să se lege, adaugi romul şi laşi la fiert încă 15 min. Pui dulceaţă în borcane şi laşi la uscat pentru 24 de ore. Le etichetezi şi le aşezi în cămară. Spor la treabă!