Dulceaţă de trandafiri - Mihaela Dumitrana
Ingrediente:
800 g petale de trandafiri pentru dulceaţă, 900 g zahăr, 500 ml apă, 1 lămâie, 6-7 cuişoare, 2 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Desprindem cu grijă petalele de trandafir şi le spălăm sub jet de apă rece, le scurgem bine şi le aşezăm într-un bol.
Adăugăm peste petale o cană cu zahăr şi aşteptăm o oră, timp în care îşi vor lăsa un sirop rozaliu şi aromat.
Dacă vreţi să păstraţi acest sirop, strângeţi bine petalele în mâini pentru a scurge siropul pe care îl puteţi depozita în frigider în recipiente de sticlă.
Într-o crăticioară, adăugăm zahărul, cuişoarele şi punem la fiert la foc potrivit până obţinem un sirop care se încheagă puţin pe farfurie.
Când siropul este gata, adăugăm petalele de trandafir, lămâia feliată şi fierbem la foc potrivit aproximativ 20 de minute, îndepărtând spuma care se formează deasupra.
Între timp sterilizăm borcanele în cuptor, iar când dulceaţa este gata o adăugăm, închidem bine cu capace şi aşezăm borcanele cu gura în jos, la căldură, până a doua zi când le putem depozita în cămară.