Eclere - Elena Pricop
Ingrediente:
1 cană şi jumătate de apă, 1 cană ulei, 2 căni şi jumătate de făină, 7 ouă, 1 plic praf de copt, 1 vârf cuţit sare.
Preparare:
Apa împreună cu uleiul şi sarea se pun la fiert într-o cratiţă, la foc mic, iar atunci când încep să clocotească, se adaugă treptat făina, amestecând continuu. Se lasă la răcit, după care se pun ouăle unul câte unul. Eu le-am bătut pe toate în prealabil după care am pus plicul de praf de copt. Am încorporat treptat ouăle şi am pus totul la răcit. Într-o tavă am pus compoziţia sub formă de bastonaşe şi le-am introdus în cuptorul deja încins la 160 grade C pentru 10 minute, după care reduc focul la 120 grade C. Gogoşile de eclere ar trebui să stea în total cam 35-40 minute. Se scot şi se lasă la răcit. Se vor umple apoi cu crema de ecler.
Crema: 3 ouă se amestecă cu 150 g. zahăr şi 200 g făină, apoi 250 ml lapte. Restul laptelui, circa 150 ml, se încălzeşte uşor (nu se fierbe) apoi se pune prima compoziţie în laptele încălzit, amestecându-se în continuu până ce crema se îngroaşă. Se lasă să se răcească. Se pune vanilia.
Glazura: 7 linguri zahăr, 4 linguri cacao, 4 linguri ulei, 75 g unt, 3 linguri apă.
Într-un ibric se pun pe foc toate ingredientele şi se amestecă totul bine până ce se topeşte totul şi se leagă uşor. Glazura rezultată se pune peste eclerele deja umplute cu cremă.