Foi cu miere de albine şi cremă de lămâie - Marincu Angelina Elena
1 ou, 350 g făină, 150 g zahăr, 30 g untură, 3 linguri miere, 2 linguri lapte, 1 praf de sare, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, puţin oţet.
Crema de lămâie:
500 ml lapte, 5 linguri griş, 4 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 pachet margarină rama, 1 lingură zahăr pudră, 1 lămâie.
Preparare foi:
se freacă spumos oul cu zahărul, apoi se adaugă untura, mierea, laptele şi bicarbonatul stins cu oţet.
Se amestecă toate, apoi punem vasul pe baie de aburi timp de 10 minute.
Punem făina într-un vas, turnăm deasupra compoziţia fiartă pe baie de aburi şi omogenizăm.
Frământăm un aluat de consistenţa plastilinei, iar dacă este necesar mai adăugăm făina.
Aluatul rezultat se împarte în 3 părţi egale.
Se întinde fiecare foaie direct pe dosul tăvi (tava o tapetăm cu hârtie de copt).
Foile se coc la foc potrivit până devin aurii.
Crema de lămâie: într-o crăticioară punem laptele şi zahărul la fiert.
Când începe să fiarbă adăugăm grişul în ploaie, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe.
Fierbem până se îngroaşă, apoi lăsăm să se răcească.
Între timp mixăm margarina spumă împreună cu zahărul praf şi coaja de lămâie.
Zeama de lămâie am pus-o peste grişul călduţ şi am amestecat bine.
După ce s-a răcit grişul, am adăugat câte o lingură peste margarină şi am mixat la viteză mică până la încorporarea completă.
Am adăugat tot câte o lingură până am terminat grişul.
Crema rezultată am împărţit-o în 2.
Pe o tavă am aşezat prima foaie, am întins cremă, am pus a doua foaie, crema rămasă şi cealaltă foaie deasupra.
Am lăsat prăjitura să se înmoaie peste noapte.
Poftă bună!