Găluşte cu prune – Ion Stănescu
Ingrediente:
- 500 g prune mai mici
- 100 g zahăr tos
- scorţişoară
Pentru aluat:
- 600 gr cartofi
- 2 ouă
- 5 linguri făină
- 50 gr unt
- 4 linguri pesmet
- 3 linguriţe ulei
Pentru ornat:
- 100 ml ulei
- 300 g pesmet
- 250 g zahăr
Mod de preparare
Prunele se desfac de sâmburi, se umplu cu zahăr şi scorţişoară şi se lasă deoparte. Cartofii se curaţă de coajă, apoi se fierb în apă cu sare. După ce au fiert se scurg de apă şi se paseaza ca pentru piure. Se lasă la răcit apoi se amestecă cu oul, sarea, făina şi pesmetul. Din aluatul obţinut se fac găluşte (se ia o prună şi se înveleşte în aluat modelându-se în formă rotundă) care se fierb în apă clocotită cu puţină sare şi puţin ulei (cca 10-15 minute).
Într-o cratiţă se pune uleiul la încins apoi pesmetul şi se lasă să se prăjească puţin. Se adaugă zahărul, se ia de pe foc şi pesmetul astfel obţinut se pune peste găluştile fierte. Se pot servi calde sau reci, sunt foarte gustoase.