Gogoşari cu conopidă şi struguri – Amalia Sasarman
Ingrediente:
• 4 kg gogoşari
• 1 buc de conopidă ( cca 1 kg)
• 1 ciorchină mare de struguri albi, aromaţi
• 1 leg hrean
• 4l apă
• 4 lg sare neiodata
• 200 ml oţet
• 600 g zahăr
• 4 lgt piper boabe
• 12 foi de dafin
Mod de preparare:
Gogoşarii îi speli şi îi cureţi de cotoare şi le tai capacele. Conopida o speli sub jet de apă rece şi o desfaci bucheţele.
Strugurii îi speli şi îi desprinzi de pe ciorchine. Hreanul îl cureţi de coajă, îl speli şi îl tai feliuţe, pe lungime. Speli borcanele şi începi să le umpli: pe fundul borcanului aşezi 2 bucăţele de hrean; în fiecare gogoşar aşezi câte un bucheţel de conopidă sau boabe de struguri şi umpli borcanul. Printre gogoşari mai aşezi felii de hrean. Când ai terminat umpli borcanele cu apă rece, apoi goleşti apa cu grijă într-o oală suficient de mare şi o măsori. Ar trebui să ai nevoie de circa 4 l de apă la aceste cantităţi. Pentru fiecare litru de apă necesar mai adaugi 1 lingură de sare + 50 ml oţet +150 g zahăr + 1 linguriţă boabe de piper +3 foi de dafin şi se pun la fiert. Când a dat câteva clocote adaugi soluţia obţinută peste gogoşari şi laşi borcanele desfăcute până a două zi. Dacă este nevoie mai adaugi din soluţia rămasă şi astupi borcanele. Le aşezi în cămară şi aştepţi să vină iarnă.