Horia Vîrlan ne învaţă secretul mucenicilor
Mmmm! Ce miresme îmbietoare vor răzbate astăzi din bucătăriile gospodinelor, care vor prepara mucenicii! Joi e sărbătoare mare pentru creştini. Îi comemorăm pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, prilej pentru bărbaţi să dea peste cap cele 40 de pahare de vin.
În fiecare an, în a noua zi a „Babelor”, este Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, zi în care femeile duc la biserică mucenici. Aceştia reprezintă ofrande aduse pentru sacrificiul celor 40 de ostaşi creştini din Sevastia, martirizaţi în timpul împăratului roman Licinius. Tradiţia mai spune că, în această zi, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea.
Iată cum se prepară mucenicii moldoveneşti, reţeta lui Horia Vîrlan!
Aluatul: 1 kg făină, 1 pahar ulei, 2 căni apă caldă, 1 lingură zahăr, 1 cub drojdie, ½ esenţă de rom, coaja de la jumătate portocală, ½ esenţă vanilie, 2 linguri miere, 1 linguriţă sare.Siropul: 3 linguri miere, un pahar apă, 3 linguri miez de nucă.Mod de preparare: Amestecaţi într-o cană drojdia cu zahărul, până rezultă o pastă albicioasă, apoi turnaţi un pahar de apă şi adăugaţi 2 linguri de făină. Lăsaţi maiaua să crească 30 de minute. Cerneţi făina şi puneţi-o într-un lighean sau bol cald. Încălziţi câteva linguri de ulei atât cât poate suporta dosul palmei. Amestecaţi maiaua cu făina, mierea, sarea şi aromele frământând un aluat ca de cozonac. Turnaţi şi lingurile cu ulei cald pe marginea aluatului, încorporându-l încet. Transferaţi aluatul pe o masă cu ulei şi continuaţi să frământaţi până aluatul începe să facă băşici. Aşezaţi aluatul înapoi în lighean, acoperiţi-l cu o cârpă uscată şi curată şi lăsaţi-l la cald, pentru 30 de minute. Încingeţi cuptorul la 180 de grade. Ungeţi o tavă cu ulei. Rupeţi bucăţi din aluatul dospit şi rulaţi-le în şnururi de aproximativ 1,5 – 2 cm grosime şi răsuciţi-le în formă de opt. Aşezaţi mucenicii în tavă şi coaceţi-i în cuptor, timp de 20-25 de minute până se rumenesc frumos, apoi scoateţi-i din tavă. În timp ce mucenicii se coc în cuptor fierbeţi un sirop din apă cu miere. După ce mucenicii s-au copt, turnaţi siropul peste aceştia. Serviţi-i presăraţi cu nucă măcinată. Poftă bună!
Așa prepară Cătălin Scărlătescu mucenicii muntenești
Aluat mucenici: 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei;Zeamă: 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 linguriţă scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom;Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se frământă coca câteva minute și se lasă la crescut (câteva minute). Aluatul se întinde cu sucitorul, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Se opăresc câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor, la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Separat, puneți o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și după ce dă în clocot adăugați zahărul și mirodeniile. La sfârşit, adăugați nuca măcinată, dar și mucenicii. Poftă bună!