Mere în aluat pufos - Alexandru Clain
Ingrediente:
1 kg de mere, 2 căni de făină, o cană de zahăr, o cană de lapte, 1 pahar de ulei, 3 ouă, 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilinat, coaja şi zeama de la o lămâie, scorţişoară.
Mod de preparare:
În primul rând am curăţat merele de coajă şi le-am dat prin răzătoarea mare. Foarte important este ca după ce le-aţi curăţat de coajă şi pe măsură ce le radeţi să stoarceţi peste ele zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea. După ce au fost gata le-am pus la călit într-o cratiţă mai mare cu două linguri de zahăr şi o lingură de scorţişoară. Am ţinut merele pe foc aproximativ 15 minute, timp în care am amestecat des pentru a nu se lipi. După ce au fost gata le-am lăsat să se răcească.
Între timp am făcut şi compoziţia. Într-un vas am pus o cană de lapte, o cană de zahăr şi le-am amestecat bine cu mixerul. După aceea am adăugat cele 3 ouă. Am adăugat şi plicul de zahăr vanilinat, pe cel de praf de copt şi coaja rasă de la o lămâie. Am început să adaug făina în ploaie, ca să nu se facă cocoloaşe. M-am oprit din pus făină în momentul în care aluatul a căpătat consistenţa unei smântâni mai groase (pentru ca aluatul să iasă pufos compoziţia nu trebuie să fie tare).
Am aşezat în tavă hârtie de copt, după care am turnat aproximativ 3/4 din aluatul obţinut. Peste acesta am pus merele răcite şi deasupra am turnat restul de aluat, întinzându-l uniform pentru a acoperi merele.
Am pus plăcinta cu mere la cuptor la foc mediu timp de aproximativ 25 de minute. Este gata când se rumeneşte.
După ce am scos plăcinta cu mere din cuptor, am învăluit-o într-o ploaie de zahăr pudră.