O reţetă gustoasă pe zi: Deliciu cu mac şi bezea
Ingrediente
Pentru aluat
5 gălbenușuri
150 g unt
100 g zahăr
1 praf de copt
sucul și coaja de la 1 lămâie
1 cană făină
Pentru cremă
300 g mac
250 ml lapte
150 g zahăr
250 g unt
2 plicuri zahăr
vanilat
Pentru bezea
5 albușuri
sare
120 g zahăr
Preparare
1. Pui într-un bol gălbenușurile, untul și zahărul și amesteci. Adaugi sucul, coaja de lămâie, apoi făina amestecată cu praful de copt. Frămânți până obții un aluat elastic, după care îl întinzi cu sucitorul și îl pui într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt (îl înțepi din loc în loc cu furculița).
2. Încingi cuptorul. Pentru cremă, pui într-un vas pe foc laptele, macul măcinat, zahărul tos și cel vanilat. Lași să fiarbă 10 minute, apoi iei de pe foc și, după ce se mai răcește, adaugi untul și omogenizezi.
3. Pui peste aluatul din tavă crema de mac și uniformizezi. Dai tava la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu. Pentru bezea, mixezi spumă albușurile cu praful de sare și cu zahărul. Scoți prăjitura, pui stratul de bezea și mai lași la cuptor încă 5-7 minute, până se rumenește bezeaua.