O reţetă gustoasă pe zi: Plăcintă cu lămâie şi bezea
Ingrediente:
260 g făină, 1 praf de sare, 120 g unt rece, 50-70 ml apă rece; Pentru crema de lămâie: zeama de la 2 lămâi, coaja rasă de la 2 lămâi, 1 praf de sare, 4 gălbenușuri, 100 g unt, 120 g zahăr; Pentru bezea: 150 g zahăr, 1 praf de sare,
3 albușuri.
Preparare:
Pui într-un bol făina, sarea și untul cubulețe. Freci cu furculița până se omogenizează, apoi adaugi câte o lingură de apă până obții un amestec nisipos. Învelești aluatul în folie alimentară și îl dai la rece 30 de minute. Încingi cuptorul. Torni într-o cratiță zeama de lămâie, coaja, zahărul și lași la foc mic. Adaugi pe rând gălbenușurile, sarea și jumătate din cantitatea de unt. Amesteci continuu, iar când începe să dea în clocot iei vasul de pe foc și pui restul de unt. Omogenizezi și lași crema să se răcorească. Prepari între timp bezeaua. Mixezi albușurile cu un praf de sare, apoi adaugi treptat cantitatea de zahăr. Bați spumă albușurile până se topește zahărul. Întinzi aluatul și îl pui într-o tavă rotundă tapetată. Tai excesul de aluat de pe margini și îl înțepi din loc în loc cu furculița. Torni crema de lămâie, după care adaugi bezeaua și uniformizezi. Dai tava la cuptor 35-45 de minute, la foc mediu, până când bezeaua se rumenește.