O reţetă gustoasă pe zi: Plăcinta cu pere
Ingrediente pentru aluat:
280 g iaurt, 15 linguri ulei, 1 praf de copt, sare, făină cât cuprinde. Pentru umplutură: 700 g pere, 50 g nuci, 1 linguriţă unt moale, scorţișoară și îndulcitor, ambele după gust.
Preparare:
Cerni făina. Într-un bol mai mare, răstorni iaurturile, apoi uleiul și praful de copt. Amesteci, pui un praf de sare și făină cât cuprinde, în ploaie. Frămânţi cel puţin 10 minute, până când obţii un aluat elastic, apoi îl dai la rece 20 de minute. Pentru umplutură, păstrezi 3 pere, iar pe celelalte le cureţi și le dai prin răzătoarea mare. Separat, topești untul și adaugi perele rase, presari îndulcitor și scorţișoară, amesteci și dai tigaia deoparte la răcit. Cureţi perele rămase, le scoţi căsuţa cu seminţe și le feliezi. Întinzi o foaie din aluat, păstrezi o bucăţică din el, apoi o așezi într-o tavă tapetată. Torni compoziţia
pentru umplutură, așezi feliile de pere și presari miezul de nucă măcinat. Întinzi și restul de aluat, tai fâșii subţiri pe care le așezi în zigzag peste umplutură. Dai tava la cuptorul încins 45 de minute. Poftă bună!