Pâine de casă cu ceapă şi cartofi – Reţetă
Ce spuneţi dacă astăzi nu mai mergeţi la magazin să cumpăraţi pâine, ci o preparaţi chiar voi în casă? Vă arătăm o reţetă tare gustoasă: pâine de casă cu ceapă şi cartofi.
Pâine de casă cu ceapă şi cartofi: INGREDIENTE
- 1 kg. făină,
- 40 grame drojdie uscată,
- 50 grame unt,
- 3 linguriţe sare,
- o linguriţă zahăr tos,
- 200 grame cartofi,
- 3 cepe medii,
- 200 ml apă călduţă (de rezervă),
- 30 ml ulei călduţ,
- 400 ml lapte călduţ,
- 1 ceaşcă de măsline tocate,
- 1 ou,
- seminţe de floarea soarelui,
- mac
- sare grunjoasă
Pâine de casă cu ceapă şi cartofi: MOD DE PREPARARE
Uite cum se prepară această pâine de casă cu ceapă şi cartofi. Se pun la fiert 3 cartofi în coajă, spălaţi bine. Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă pătrăţele. O punem la călit în tigaie. La final să fie aurie. La foc mic încălzim laptele într-un ibric. După ce încălzim laptele, îl punem într-o cană şi punem la foc apă. O vărsăm şi pe ea în altă cană şi în sfârşit, încălzim şi uleiul. Pregătim drojdia: vărsăm pliculeţele de drojdie într-o cană, punem o linguriţă de sare, una de zahăr şi câţiva stropi de lapte. Amestecăm să facem o cremă. Punem în mod repetat lapte, omogenizând cu linguriţa până avem o cană plină la jumătate. Într-un vas cernem făina. Turnăm o cană de drojdie cu lapte în mijloc şi începem să amestecăm cu două degete, dând contur lichidului în aşa fel încât să atragem făină din imediată apropiere, scrie mujdei.ro.
Procedăm aşa până ce obţinem o consistentă similară smântânii. Asta e maiaua. Acoperim cu un prosop curat şi aşezăm vasul lângă aragaz ferit de curent. Lăsăm maiaua la crescut aproximativ 30 minute. Când ceapă e aurie, o scoatem cu paleta din uleiul încins pe-o farfurie. Curăţăm cartofii de coajă, şi într-o farfurie îi transformăm într-un piureu împreună cu untul şi un pic de lapte. Ţinem farfuria pe aproape şi ne apucăm de făcut aluatul de pâine. Luăm vasul cu maiaua şi făină, punem peste maia ceapă şi măslinele şi le integrăm, trăgând şi puţină făină de pe pereţii vasului. Omogenizăm şi introducem piureul de cartofi şi uleiul călduţ. Cel mai important de reţinut în această reţetă de pâine de casă cu ceapă şi cartofi este să amestecăm, omogenizăm şi frământăm până integrăm toată făină din vas.
Aluatul pentru pâine trebuie să se poată formă uşor bilă moale fără crăpături şi fără să se mai lipească de mâna. Biloiul îl mai frământăm pe masa presărată cu făină, pentru omogenizare, aprox 3-5 minute. Punem biloiul înapoi în vas, acoperim iar cu prosopul şi-l aşezăm lângă aragaz la crescut, până îşi dublează volumul. Se formează pâinea, se aşează în tavi, îi crestăm cruci sau o împletim înainte, o ungem cu ou bătut, prasărăm seminţele şi macul şi o băgăm la cuptor. Coptul durează între 50 şi 70 de minute, în funcţie de cât de încins aţi avut cuptorul. Dar neapărat să-l încingeţi înainte de a bagă pâinea altfel poate să dea înapoi. La final, această pâine de casă cu ceapă şi cartofi se unge cu ou şi din momentul respectiv se mai lasă la cuptor doar 5 minute.