Pâine ţărănească cu cartofi - Bakos Ildikó
Ingrediente
500 g făină (Băneasa am folosit)
500 g cartofi vechi
120 ml apă în ce au fiert cartofii
1 plic de drojdie uscată 20 g
1 linguriţă cu vârf de zahăr
3-4 linguri de ulei
sare după gust
Mod de preparare
Cartofii îi curăţăm de coajă, tocăm cubuleţe şi îi punem la fiert în apă cu sare. După ce au fiert îi zdrobim bine, să nu rămână cocoloaşe. Păstrăm din apa în care au fiert cartofii (eu am folosit 120 ml fix!). Făina, care a stat la temperatura camerei, o cernem, amestecăm drojdia şi zahărul în făină, după care amestecăm şi cu cartofii. Eu am frământat între palme să simt dacă au rămas cocoloaşe. După ce am frământat bine cu cartofii începem să adăugăm apă, 2 linguri de ulei, frământăm până obţinem un aluat nu foarte moale. Până la final am mai adăugat 2 linguri de ulei, treptat în palme şi aşa am frământat până au apărut bule de aer şi am obţinut un aluat elastic.
Aluatul se pudrează cu făină şi se lasă la dospit 40-50 minute. Aşezăm pe masă de lucru o hârtie de copt, suficientă pentru tavă în care vom coace pâinicile, tapetăm cu făină masă de lucru, împărţim aluatul în 2 bucăţi, le frământăm separat puţin, le facem forme rotunde şi le aşezăm pe ambele pe hârtia de copt, pe masă. Le pudrăm cu făină şi le acoperim. Le lăsăm încă 30 minute la dospit.
Între timp dăm drumul la cuptor, introducem tava în care vom coace pâinicile şi un vas cu apă (eu am folosit o tavă de chec). Scoatem repede tavă din cuptor fierbinte, luăm hârtia de copt şi o aşezăm în tavă. Introducem tavă la foc mediu, după 15 minute scoatem apă din cuptor. Lăsăm 40-50 minute la copt la foc mediu, la final le mai lăsăm 10 minute la foc iute.