Plăcintă cu struguri roşii şi albi – Felicia Vanea
Ingrediente pentru aluat
1 cub drojdie de bere
200 ml lapte
500 g făină
80 g zahăr (eu am pus zahăr de mesteacăn)
4 linguri de ulei
sare
Pentru cremă
4 ouă
150 g zahăr pudra
800 g brânză dulce de vaci
100 g stafide
coaja rasă de la o lămâie
Pentru glazură
4-5 ouă
100 g zahăr (eu am pus zahăr de mesteacăn)
2 linguri de făină
2 linguri de ulei
300 g struguri (roşii şi albi)
Preparare
Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte uşor încălzit. Se pun într-un loc călduţ şi se lasă să crească, apoi se amestecă cu făina, restul de lapte şi zahăr, un praf de sare şi uleiul. Se frământă, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit. Pentru cremă se amestecă brânza dulce de vaci cu ouăle bătute, zahărul, stafidele şi coajă rasă de lămâie. Pentru glazură, se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se bat cu zahărul şi uleiul, apoi se amestecă cu făină şi albuşurile bătute spumă. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă şi se întinde aluatul într-o foaie de dimensiunea tăvii. Se adaugă crema de brânză şi se acoperă cu glazură de ou. Se ornează cu jumătăţi de struguri roşii şi albi şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 60 minute. Poftă bună!