Plăcinta grădinarului – Angelica Nistor
Ingrediente:
Plăcintă:
-2 pachete foi de aluat foietaj (450 g)
-150 ml.lapte de soia
-2 căţei de usturoi
-1 cutie de porumb
-2 morcovi potriviţi de mari
-600 gr. cartofi
-150 gr.ciuperci
-1 leg. ceapă verde
-1 legătură de pătrunjel
-150 gr.caşcaval de post
-câteva fire de cimbru
-ulei de măsline
-sare afumată
-condiment pentru ciuperci
-piper
Morcovi glazuraţi:
-1 legătură de morcovi proaspeţi de mărime mai mică
-1 linguriţă de zahăr
-o pişcătură de sare
Decor:
-crenguţe de cimbru
Mod de preparare:
1.Pornim cuptorul şi îl preîncălzim la 180 de grade.
2.Tapetăm cu ulei 6-8 forme ceramice (depinde de mărime) şi pe fundul lor punem câte o bucată de hârtie cerată decupată în formă rotundă.
3.Desfacem aluatul foietaj din pachet şi îl întindem pe masă pudrată lejer cu făină. Tăiem cercuri potrivit de mari în aşa fel încât să ne ajungă să tapetăm fiecare formă inclusiv pe lateral.
4.Când am terminat de tapetat toate formele cu aluat foietaj, decupăm surplusul şi dăm formele la rece până pregătim umplutură.
*Pregătim umplutură aşa:
1.Morcovii îi tăiem în cubuleţe mărunte şi îi călim într-o tigaie în care am pus puţin ulei de măsline.Când sunt gata şi s-au înmuiat, îi răsturnăm într-un castron mai mare.
2.Ceapă curăţată o tăiem rondele mărunte, o călim în puţin ulei şi apoi adăugăm ciupercile tăiate lame.Condimentăm cu condiment pentru ciuperci, mai călim 5 minute la foc mic, după care le adăugăm peste morcovi.
3.Cartofii curăţaţi de coajă îi punem într-o tigaie la călit cu puţin ulei, îi condimentăm cu sare afumată, piper şi adăugăm câteva crenguţe de cimbru.Îi lăsăm la foc mic cam 10-15 minute amestecând din când în când până aceştia se înmoaie.
4.Între timp punem laptele într-o cratiţă pe foc împreună cu usturoiul ras până acesta se înfierbântă foarte bine.
5.Când luăm cartofii de pe foc, turnăm peste ei laptele de soia fierbinte şi îi amestecăm cu o lingură de lemn. Nu trebuie să se sfarme de tot, doar cât să se înmoaie puţin amestecul, după care îi răsturnăm în castronul mare.
6.Adăugăm peste toate ingredientele din castron şi porumbul, trei părţi din caşcavalul ras, pătrunjelul tocat şi amestecăm bine cu o lingură.
7.Potrivim gustul cu sare afumată şi piper, după care punem vasul deoparte.8.Scoatem de la rece formele cu aluatul foietaj, le înţepam pe fund cu o furculiţa şi aşezăm o bucăţică de hârtie de copt pe fundul fiecărei forme.
9.Punem peste hârtia cerată orez, sau fasole...orice fel de greutate şi dăm formele la cuptor, la foc potrivit spre iute pentru 8-10 minute, sau până se fac aurii.
10.Le scoatem din cuptor şi răsturnăm orezul ....sau fasolea...sau greutatea pe care am pus-o şi îndepărtăm hârtie cearată.
11.Umplem apoi fiecare formă cu amestec de legume şi apoi tăiem deasupra câte un căpăcel din aluat foietaj pe care îl sigilăm foarte bine cu dintîi unei furculiţe.
12.Înţepăm şi capacul în câteva locuri şi îi mijloc îi punem un con de hârtie că să nu se umfle prea tare.
13.Radem deasupra caşcavalul rămas pe răzătoarea mică şi apoi dăm formele la cuptor, la foc mediu spre iute pentru 15-20 de minute, sau până când capacul este bine rumenit şi are o culoare aurie.
14.Când au acest aspect, le scoatem, le lăsăm să se tempereze puţin după care le servim fie din formă în care le-am copt, fie le scoatem din formă.
*Cât timp stau plăcintele la cuptor pregătim morcovii glazuraţi. Procedăm aşa:
1.Punem morcovii într-o tigaie, punem puţin ulei de măsline, o linguriţă de zahăr şi o pişcătură de sare.
2.Lăsăm pe foc cam 4-5 minute până morcovii încep să se înmoaie puţin.
3.Când sunt gata îi luăm de pe foc şi îi punem deoparte.
*Servire:
1.Când plăcintele s-au copt le scoatem, îndepărtăm conul de hârtie şi în locul lui înfigem câte un morcovi glazurat.
2.Servim plăcintă caldă, sau fierbinte ...fiecare cum doreşte, decorată cu crenguţe de cimbru.
S-aveţi poftă mare!!!