Prăjitură cu brânză şi mac şi jeleu de piersici - Ursan Anişoara
Ingrediente
Două blaturi din câte: 5 ouă, 150 g zahăr, 100 g făină, esenţă vanilie, un praf de sare.
Crema: 400 g brânză proaspătă de vaci, 50 g zahăr vanilat, 300 ml frişcă lichidă (sau smântână grasă), 100 g zahăr pudră, 40 g seminţe de mac, 150 ml lapte îndulcit cu 2 linguri de zahăr.
Decor: 4-5 piersici, 200 ml apă, 200 g zahăr, 1 plic Tort -Gelle
Preparare
1. Se prepară pe rând blaturile, fiecare din câte 5 albuşuri mixate la viteză mare cu un praf de sare apoi cu zahărul turnat treptat. Când se întăreşte şi obţinem o bezea tare se încorporează gălbenuşurile zdrobite, esenţa şi la urmă făina. Blaturile se coc în tăvi tapetate cu hârtie pentru copt şi date la cuptor, câte 20 de minute, la foc potrivit. Se desprind de pe hârtia pentru copt, cu lama unui cuţit şi se lasă să se răcească bine.
2. Se mixează frişca sau smântâna împreună cu zahărul vanilat până se întăreşte, se adaugă brânza de vaci, scursă bine, zahărul pudră şi seminţele de mac, care înainte au fost fierte câteva minute în laptele îndulcit şi apoi scurse bine şi lăsate să se răcească. Se omogenizează bine crema.
3. Se montează prăjitura în tava în care am copt blaturile, aşezând primul blat, deasupra se toarnă crema de brânză cu mac, se vine cu al 2-lea blat deasupra ei, se presează uşor cu mâna şi se dă la rece.
4. Piersicile se spală şi se şterg bine apoi se feliază în feliuţe subţiri. Separat fierbem apa cu zahărul apoi adăugăm şi feliuţele şi le lăsăm la foc mic, să fiarbă 10 minute. Se strecoară siropul rezultat iar feliuţele se lasă să se răcească pe un platou apoi se decorează prăjitura cu ele. În siropul oprit, adăugăm plicul de Tort-Gelle apoi îl dăm într-un clocot pe aragaz.
Oprim focul, lăsăm siropul 1 minut să se liniştească un pic apoi se toarnă deasupra fructelor cu ajutorul unei linguri mai mari, din centru spre marginea prăjiturii. Se mai dă la rece măcar o oră, apoi se porţionează cu ajutorul unui cuţit cu lama foarte ascuţită.