Prăjitura «Răcoare între biscuiţi» - Ursan Anişoara
Ingrediente
Un blat din: 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, esenţă.
Crema: 500 ml smântână, 2 pliculeţe de gelatină, 300 g brânză proaspătă de vaci, 2 linguri dulceaţă de zmeură, 100 g zahăr pudră, o mână de zmeură proaspătă, câteva căpşuni proaspete şi parfumate.
Sirop: 200 ml apă, 10 linguri de zahăr, câteva linguri de coniac de bună calitate sau lichior din fructe de pădure.
Decor: 200 g biscuiţi rotunzi fragezi, glazuraţi în ciocolată, câteva căpşuni, zmeură.
Preparare
1. Se prepară blatul (pentru o formă detaşabilă de tort cu diametrul de 26 cm) mixând albuşurile cu un praf de sare până se întăresc. Se încorporează gălbenuşurile zdrobite, esenţa şi făina turnată în ploaie. Se toarnă aluatul în forma de tort şi se coace circa 30 minute la foc potrivit. Se lasă să se răcească apoi se taie pe orizontal, în 2 discuri.
2. Se prepară siropul dând în câteva clocote apa cu zahărul apoi la sfârşit, după ce stingem focul, se adaugă coniuacul sau lichiorul. Se lasă să se răcească bine.
3. Se prepară crema mixând bine brânzica cu smântâna şi zahărul pudră apoi se încorporează şi geletina hidratată în apă rece şi topită la bain marin.
4. Se montează prăjitura în forma în care am copt blatul astfel: se aşează primul disc din blat însiropat bine apoi se fixează biscuiţii pe marginea formei, se toarnă crema de brânzică, se presară bucăţi tăiate de căpşuni şi zmeură proaspătă, se toarnă şi dulceaţa în fir subţire pe toată suprafaţa cremei apoi se vine cu al doilea disc şi el bine însiropat. Se presează uşor cu degetele şi se dă la rece 2 ore.
Se decorează deasupra cu ciocolată topită, cu căpşuni trase în ciocolată şi zmeură. Se mai dă la rece încă 30 de minute după care se desface forma şi se transferă prăjitura pe platou. Se serveşte porţionată în felii subţiri.