Răsturnată cu caise şi pesmet - Ursan Anişoara
Ingrediente:
10-15 caise nu foarte coapte, 75 g unt, o cană de zahăr + 6 linguri, 6 linguri de pesmet alb, 6 ouă, un praf de sare, esenţă vanilie.
Preparare
Se unge o formă rotundă de tort cu untul moale la temperatura camerei apoi se glazurează bine cu cana de zahăr. Caisele spălate şi zvântate se rup în două, li se îndepărtează sâmburii apoi se aşează peste zahărul din formă una lângă alta cu scobitura în sus şi se dau la cuptor încins, circa 15 minute.
Se bat albuşurile cu un praf de sare apoi cu cele 6 linguri de zahăr până se întăresc şi se încorporează şi gălbenuşurile zdrobite, pesmetul alb, esenţa şi se amestecă uşor până la o încorporare perfectă a ingredientelor.
Se scoate forma cu caise din cuptor şi se toarnă uşor amestecul de mai sus. Se poate presăra şi cubuleţe de caise apoi se dă la cuptor pentru încă 20 de minute până se rumeneşte frumos deasupra. Se scoate forma din cuptor dar se lasă prăjitura în ea încă 15 minute să îşi tragă tot siropul lăsat de caise apoi se răstoarnă pe un platou, se lasă să se răcească bine apoi se feliază.