Reţeta câştigătoare - Prăjitură cu mango caramelizat, crema de vanilie şi frişcă
Câştigătoarea noastră se numeşte Laura Din. Ea va primi o oală cu semi-presiune de 6 litri.
Ingrediente pentru pandişpan:
8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, 8 linguri de ulei, 1 pliculeţ praf de copt, 1 pliculeţ zahăr vanilat, 1 praf de sare;
Pentru crema de vanilie:
1 litru de lapte, o cană zahăr, o cană făină, o păstaie vanilie, 2 pliculeţe zahăr vanilat, un pachet unt (200g);
Pentru mango caramelizat:
2 bucăţi mango, un pahar zahăr brun, o lingură unt, 500 g frişcă lichidă, topping caramel;
Preparare:
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul şi zahărul vanilat, până se topeşte zahărul, apoi se adăugat câte o lingură de ulei şi se mixează bine. Albuşurile se bat spumă, cu un praf de sare. Se adaugă albuşurile peste gălbenuşuri, amestecând încet cu o paletă, apoi se adaugă şi făina amestecată cu praful de copt, puţin câte puţin. Se pune compoziţia într-o tavă cu hârtie de copt şi se bagă în cuptorul preîncălzit, pentru 30 minute sau până când pandişpanul este gata. Între timp, se pregăteşte crema. Păstaia de vanilie se taie pe jumătate şi se rade conţinutul. În lapte se pune vanilia (seminţele şi păstaia, care se scoate la sfârşit), zahărul şi făină, amestecând bine. Se amestecă toate ingredientele înainte să se pună pe foc, să nu se formeze cocoloaşe, apoi se pune pe foc, amestecând continuu, până se îngroaşă. Când e gata, am luat de pe foc şi am adăugat untul tăiat în cubuleţe, încorporandu-l bine în cremă. Se lasă crema să se răcească şi se face frişcă. Pentru mango caramelizat, se taie mango în cubuleţe mai mici, se pune zahărul pe foc, se amestecă continuu, iar când se topeşte se adaugă untul, apoi bucăţile de mango. Se pune mango cu tot cu caramel peste pandişpan, crema de vanilie, apoi frişcă. Se lasă peste noapte la frigider şi se taie a două zi. Se ornează cu topping de caramel şi figurine din caramel.