Reţeta câştigătoare: Tort cu cremă de mascarpone - Gabriela Cazacu
Câştigătoarea noastră se numeşte Gabriela Cazacu. Ea va primi un aparat de vidat alimente.
Ingrediente pentru blat: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 3 linguri făină, 4 linguri nucă măcinată, 1 linguriţă praf de copt, 1 lingură zahăr vanilat.
Pentru nucile caramelizate: 100 g zahăr, 100 g miez, de nuca. Pentru cremă: 100 ml smântână pentru frişcă, 250 g mascarpone, 1 întăritor de frişcă, 1 lingură zahăr vanilat. Pentru crema de ciocolată: 50 g ciocolată amăruie, 100 ml smântână pentru frişcă. Pentru sirop: 50 ml apă, 50 g zahăr, 1 lingură esenţă de rom.
Mod de preparare:
Blat: Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se bat până se obţine o spumă densă. Încorporăm gălbenuşurile amestecate cu ulei, apoi făina în care am amestecat nuca măcinată şi praful de copt. Se amestecă uşor cu o spatulă. Compoziţia se toarnă într-o tavă (18 cm diametru) tapetata cu hârtie de copt şi dăm la cuptor la foc mediu, până trece proba cu scobitoarea. Se lasă la răcit. Nuci caramelizate: Zahărul se caramelizează, iar când devine lichid se adaugă nuca şi se amestecă, astfel încât nuca să fie bine acoperită de caramel. Răsturnăm pe o bucată de hârtie de copt şi lăsăm la răcit, apoi se pune într-o pungă groasă şi se sparge cu ciocanul de şniţele. Crema de mascarpone: Smântâna rece se bate câteva minute cu mixerul până capătă consistență. Se adaugă zahărul vanilat şi întăritorul de frişcă şi se bate până devine fermă şi pufoasă. Mixăm mascarponele într-un alt castron, apoi încorporăm frişca bătută şi nucile caramelizate. Crema de ciocolată: Ciocolata ruptă bucăţele o topim la foc mic împreună cu smântâna pentru frişcă. Omogenizăm, lăsăm să se răcească, apoi dăm la rece până se întăreşte şi se răceşte foarte bine. Mixăm apoi până obţinem o cremă pufoasă şi ciocolatoasă. Blatul se taie în 3 părţi și se vor însiropa după preferinţă. Primul şi al doilea blat se ung cu crema de ciocolată. Se repartizează crema cu nuca între cele 3 blaturi, apoi se ornează cu frişcă.