Reţete de la cititori: Ciorbă de mânzat – Roxana Ciobanu
Ingrediente:
• 2 felii os de mânzat
• 600 g spate de mânzat
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 1 legătură pătrunjel verde
• 1 rădăcina mică de păstârnac
• 1 bucată ardei roşu
• 100 g roşii decojite în suc propriu
• 1 lingură sos de legume
• sare
• piper
• borş pentru acrit, cam 500 ml
• câţiva tăiţei
• salată de ardei iuţi pentru servit
Mod de preparare
Spălăm bucăţile de os, carnea o spălăm şi o tăiem bucăţele mici. Într-o oală punem apă la fiert, când dă în clocot, dăm drumul la carne şi oase. Luăm spuma ce se formează, apoi o acoperim cu un capac şi lăsăm să fiarbă bine. Mai adăugăm apă fierbinte pe parcurs, cel puţin la mine a fost nevoie. Curăţăm ceapa, o tocăm, păstârnacul şi morcovul îl decojim şi le tăiem cubuleţe mici.
Ardeiul îl tăiem bucăţele mici, pătrunjelul îl tocăm mărunt, îndepărtând cozile. Încercăm carnea, şi când este fiartă mai bine de jumătate, adăugăm legumele pregătite mai sus, doar că mai păstrăm puţin pătrunjel tocat. Lăsăm să fiarbă vreo 20 de minute, punem roşiile decojite tocate şi sosul de legume. Dăm gust cu sare şi piper. Lăsăm să mai dea câteva clocote, adăugăm borşul fierbinte. Când dă în clocot, punem câţiva tăiţei şi mai lăsăm ciorba pe foc până sunt fierţi şi aceştia din urmă. Când este gata, o tragem de pe foc, presăram pătrunjelul verde tocat şi lăsăm acoperită ciorbă 10 minute, apoi servim.