Reţete de la cititori: Prăjitură cu dulceaţă de trandafiri – Andreea Rădulescu
- Ingrediente:
- Pentru blat:
- 6 ouă
- 280 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 100 ml ulei
- 300 g făină
- 1 praf de copt
- 6 linguri apă clocotită
- 1 vârf cuţit praf sare
- Pentru sirop:
- 2 linguri ness
- 2 linguri apă
- 50 ml lichior Amaretto
- Pentru cremă + ornat:
- 2 cutii pastă brânză (2*200g)
- 2 cutii frişcă lichidă (2*200ml)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 plicuri întăritor frişcă
- 1 borcan dulceaţă de trandafiri (350g)
- 1 plic tort gelee roşu
- 1 lingură apă
Preparare:
Blat: Se bat albuşurile spumă cu praful de sare. Se freacă gălbenuşurile cu uleiul şi zahărul. Se adaugă albuşurile, făina şi apa clocotită în care s-a dizolvat praful de copt. Se toarnă compoziţia în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu până trece testul scobitorii (25-30 min). Când este gata se lasă la răcit.
Crema: Frecăm pasta de brânză cu un sfert de borcan de dulceaţă. Spumăm frişca cu zahărul vanilat şi întăritorul, apoi o amestecăm cu crema de brânză cu ajutorul unei palete şi dăm la rece.
Siropul: Amestecăm nessul cu apă şi lichiorul.
Asamblare
Tăiem blatul în trei părţi egale. Insiropăm prima parte, adăugăm un strat de cremă, apoi unul de dulceaţă. Punem al doilea blat, însiropăm, adăugăm crema, apoi dulceaţa. Adăugăm al treilea blat, insiropăm şi adăugăm un strat subţire de cremă. Îmbrăcăm totul cu crema rămasă.
Într-un ibric punem restul de dulceaţă cu apă şi plicul de tort gelee şi ţinem la foc mic. Se lasă puţin la răcit, apoi se toarnă peste prăjitură.