Supă de roşii cu găluşti - Georgeta Mangeac
Ingrediente:
1,5 kg roşii, 2 cepe, 2 ardei, 2 morcovi, 2-3 rondele de ţelină, sare, pătrunjel verde tocat.
Pentru găluşti: 2 ouă, 7-8 linguri griș, un vârf de sare.
Mod de lucru:
Se pun 4-5 l apă la fiert şi când apa este fierbinte se pun legumele: morcovii tocaţi rondele subţiri, o ceapă întreagă, o ceapă tocată, un ardei tăiat fâşii mari, un ardei tocat mărunt şi rondelele de ţelină. Se lasă să fiarbă şi în acest timp se opăresc roşiile pentru câteva minute în apă clocotită, se trec apoi sub jet de apă rece după care roşiile se curăţă de pieliţe, se taie în jumătate, se îndepartează cotoarele şi se feliază. Când legumele sunt fierte se scot bucăţile mari de zarzavat (ceapa întreagă, feliile de ardei şi rondelele de ţelină) şi se adaugă roşiile feliate. Se pune sare după gust şi se lasă supa de legume la fiert.
Se pregătesc găluştile astfel: se bat bine cele două ouă cu un praf de sare şi se adaugă în ploaie grişul până se obţine o compoziţie de consistenţa unei smântâni groase.
Se opreşte supa din fiert adăugându-se o jumătate de cană de apă rece şi se dă focul mic. Se ia o linguriţă, se înmoaie în supă până se înfierbântă apoi se ia din compoziţia de găluşti şi se scufundă în supă să se desprindă gălusşca. Se repetă până se termină toată compoziţia. Se lasă la fiert tot la foc mic pentru
10-15 minute. Se opreşte focul şi se lasă oala cu capac încă 10 minute ca să iasă găluştele foarte pufoase.
Se serveşte supa cu pătrunjel tocat.