Tarte cu smochine – Monica Negoiţă
Ingrediente aluat
150 g unt gras
300-350 g făină
un praf de sare
1-2 gălbenuşuri
3-4 linguri apă
100 g zahăr pudră
Ingrediente cremă
125 g unt gras
125 g zahăr pudră
1 ou
50 g migdale măcinate
50 g fulgi de cocos
10-12 smochine
Mod de preparare
Untul rece se taie cuburi şi folosind robotul se mixează cu făina şi sarea. Când are aspectul unor firmituri mari, se adaugă zahărul pudră şi gălbenuşurile. Se mai adaugă puţină apă rece cât să obţinem un aluat legat. Se adună aluatul sub forma unei bile, se înfăşoară în folie şi se dă la rece 30 minute. Se rup bucăţi de aluat (în funcţie de mărimea formelor de tartă) şi se îmbracă formele presând aluatul cu degetele. Se aşează formele de tartă pe o tavă de aragaz şi se coc cam 5 minute. Pentru cremă se mixează untul aflat la temperatura camerei, se adaugă zahărul şi oul. Când amestecul este omogen, se pun migdalele măcinate şi nuca de cocos. În fiecare formă de tartă se pune crema şi se aşează felii de smochine. Se dă la cuptor până se rumeneşte frumos. Se serveşte simplă sau cu frişcă. Poftă bună!