Tort cu cremă de ciocolată – Felicia Vanea
Blat de cacao:
4 ouă
4 linguri apă rece
8 linguri zahăr
2 linguri cacao
6 linguri făină
un vârf cuţit sare
Crema de ciocolată:
4 ouă
350 g zahăr
100 g cacao
100 ml lapte
400 g margarină pt creme Unirea
esenţă rom, după gust
Sirop:
4 linguri zahăr
coajă de lămâie/portocală
150 ml apă
Glazură:
4 linguri cacao
2 linguri lapte
1 lingură zahăr pudra
Pentru blat:
Batem albuşurile cu praful de sare, apoi adăugăm zahărul şi mixăm până obţinem o bezea tare. Adăugăm gălbenuşurile uşor, apă rece, făină şi cacauă. Tapetăm cu hârtie de copt o formă pt tort de 24 cm, punem compoziţia şi dăm la cuptorul preîncălzit timp de 40 minute, foc mediu.
Pentru cremă:
Punem pe foc mic, într-un vas, laptele, zahărul, cacauă, ouăle şi amestecăm până se îngroaşă. Dăm crema obţinută la răcit, apoi o amestecăm cu margarină moale şi esenţă de rom.
Siropul:
Topim zahărul într-o crăticioara, apoi adăugăm apă şi coajă de lămâie/portocală.
Glazură:
Amestecăm laptele cu cacauă şi zahărul pudra, ţinem puţin pe foc, până se topeşte zahărul pudra, lăsăm puţin la răcit, apoi turnam glazură pe tort.
Tăiem blatul în două felii, Îl insiropam, apoi punem o parte din crema, iar foaie de blat, insiropam şi iar crema. Peste crema de deasupra turnam glazură de cacao şi migdale tocate mărunt. Dăm tortul la rece, câteva 3_4 ore.