Tort de căpşuni - Adina Stoica
Ingrediente:
Blat: 3 ouă, 3 linguri făină, 3 linguri zahăr,1 praf copt.Crema: 250 g smântână pentru frişcă, 200 g iaurt de căpşuni, 200 g căpşuni, 1 plic gelatină granulată, 200 g zahăr.
Sirop: 1 cană zeamă de compot de căpşuni, 100 g zahărDecor: 1 budincă căpşuni, 350 ml lapte, 200 g zahăr, 3 linguri unt.Preparare
Separăm albuşul de gălbenuş, mixăm albuşurile până se fac spumă apoi adăugăm zahărul, se bate în continuu până se întăreşte, adăugăm făina în ploaie şi punem 1/2 plic praf copt. Se pune într-o tavă (eu am folosit tava mică) şi se dă la copt circa 20 minute.Se mixează smântâna până se întăreşte, se adaugă zahărul, iaurtul şi căpşunile date prin blender, se pune între timp la dizolvat gelatina în 100 ml apă. Când se dizolvă se dă la microunde cca 30 secunde, maxim 1 minut până se topeşte şi se dizolvă. Când este gata dizolvată se pune peste compoziţie şi se amestecă.Blatul se însiropează şi pune compoziţia peste şi se dă la frigider câteva ore sau de pe o zi pe alta, când se scoate, se pune pe o tavă şi se ornează.Se pune la fiert 300 ml lapte cu zahărul, laptele care a rămas se pune într-un castron pentru a dizolva budinca, se adaugă compoziţia pentru budincă şi se lasă să fiarbă la foc mic câteva minute, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte. Se lasă să se răcescă iar când s-a răcit şi s-a întărit se foloseşte un pistol pentru a orna tortul, se pune deasupra căpşuni.