Tort fluturaş - Dvornic Elke
Ingrediente:
Blat: 6 ouă, 200 g zahăr + 6 linguri apă (se fierbe ca un sirop), 200 g făină + 1 lingură cu varf de cacao + 1 praf de copt, sare, 6 linguri ulei.
Se bat albuşurile ca la bezele, se adaugă siropul fierbinte, gălbenuşurile şi uleiul, la urmă se adaugă cacao, făina, praful de copt şi sarea. Se dă la cuptor aproximativ 40 minute.
Umplutura: 500 ml frişcă lichidă, iaurt de căpşuni (aprox 250-300 g), 1 gelatină alimentară, 500 g căpşuni.
Ornare: 100 ml frişcă lichidă, 1 kiwi, 100 g fulgi de ciocolată.
Preparare
Se bate frişca lichidă bine până se întăreşte, se adaugă iaurtul apoi gelatina fierbinte (gelatina se pune într-un castron cu puţină apă, cam 50 ml şi se lasă puţin la înmuiat, se pune să se topească pe aburi sau dacă vă grăbiţi puteţi să puneţi câteva secunde la microunde).
După ce blatul s-a răcit, se taie în 3, se pune pe un platou primul rând de blat, se însiropează cu un sirop făcut din 100 ml apă, 5 linguri de zahăr şi esenţă de rom, se pun căpşunile tăiate, o parte din frişcă, apoi următorul rând de blat, însiropat, căpşuni, pe ultimul blat se pune restul de frişcă şi se dă puţin la frigider. După cel puţin 1 oră, tortul se taie în 2 bucăţi egale, se întorc ambele blaturi astfel încât să semene cu un fluturaş, se ornenează cu frişcă, fulgi de ciocolată şi kiwi şi bombonele.