Tort «Steaua» - Panazan Bianca Raluca
Pentru blat:
6 ouă mari, 6 linguri zahăr, 3 linguri ulei, 6 linguri făină, 1/2 linguriţă praf de copt, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 1 mâna de mure mari
Pentru crema de ciocolată
400 g ciocolată albă, 400 ml smântână pentru frişcă
Pentru însiropat:
100 ml lapte, 50 g zahăr
Pentru ornat:
1 lingură de zahăr pudră, 500 g smântână vărsată de 30 %, vafă cu steaua, cocos verde
Preparare
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare şi treptat adăugăm zahărul şi mixăm până devine lucioasă că o bezea.
Gălbenuşuriile se mixează cu uleiul până devin cremă, după care se pun peste spuma de albuşuri şi se amestecă uşor.
Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi murele tocate cât mai mărunt.
Se omogenizează cu o spatulă, amestecând doar de jos în sus.
Se toarnă într-o tavă rotundă sau pătrată (de ceramică am folosit eu) tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor la foc mediu pentru circa 30 minute (se verfică cu o scobitoare). Se scoate şi se lasă la răcit.
Crema:
Rupem în bucăţi ciocolata, o punem într-un castron, punem şi smântâna pentru frişcă şi o punem la bain marie, amestecând uşor.
Se lasă să se răcească după care se mixează până când devine o cremă pufoasă.Se dă la fridiger până a două zi.
Se prepară siropul (se pune apă într-un ibric şi zahărul şi se lasă până se topeşte).
Blatul se taie tot a două zi, se însiropează prima parte de blat, se pune jumătate de crema de cicocolata albă.
Punem a doua bucată de blat, însiropăm şi turnăm crema rămasă. Se nivelează cu grijă, peste tot şi se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Preparăm frişca:
Într-un castron punem smântâna vărsată şi zahărul pudră, mixăm pentru câteva minute şi începem să ornăm tortul, se pune toată frişca.
Se dă din nou la frigider pentru 1 oră, punem vafa în mijloc, presăram cocosul verde de jur împrejur şi dăm din nou la rece pentru 2 ore. Poftă bună!