Tortelini cu carne şi parmezan - Elena Harabagiu
Ingrediente pentru aluat:
2 ouă mari
200 g făină
sare
1 linguriţă busuioc uscat
1 linguriţă oregano
Pentru umplutură:
30 g prosciutto crudo
50 g mortadella
50 g parmezan
100 g muşchi de porc
nucşoară, boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecăm toate ingredientele şi frământăm aluatul 20 de minute pe masa de lucru pe care am tapetat-o cu făină, până acesta devine elastic. Aluatul îl dăm prin maşină până acesta se întinde bine şi devine subţire. Se poate întinde şi cu sucitorul dacă nu aveţi maşină. Peste aluatul întins punem o folie pentru a nu se usca până facem umplutura.
Întâi punem felia de 100 g de muşchi de porc într-o tigaie de teflon încinsă fără ulei şi o frigem pe ambele părţi cât să devină albă, nu trebuie să o lăsăm prea mult. Lăsăm apoi la răcit. Punem în robot prosciutto, mortadella şi felia de carne pătrunsă puţin. Le măcinăm bine, apoi adăugăm parmezanul măcinat, puţină nucşoară şi boia de ardei dulce. Amestecaţi cu mâna, nu cu lingura, până la omogenizare. Umplutura trebuie să fie destul de tare ca aromă şi gust, fiindcă tortellini cedează puţin din savoarea lor în supa în care vor fierbe, fără a pierde însă nimic. Tăiem pătrăţele cu laturile de cca 3 cm, există şi rotiţe care vă asigură că vor fi toate egale, însă farmecul stă în originalitate. Acoperim cu un naylon, apoi descoperim o parte din careuri şi punem câte puţină umplutură, având grijă să nu exagerăm, pentru a nu îngreuna închiderea. Îndoim pentru a forma un triunghi şi lipim prin presare uşoară cu degetele mari şi cele arătătoare. Îl punem în jurul degetului arătător, ridicăm în sus puţin vârful şi lipim, aşezând capătul drept peste cel stâng şi presând puţin cu degetul mare. Capătul drept trebuie închis ca şi cum am răsfoi o pagină. Îi punem la fiert în apă cu sare şi puţin ulei de măsline 20 de minute, apoi îi scoatem îi presăram cu parmezan. Poftă bună! Sunt delicioşi!