7 mituri despre întinerirea pielii. Atenție, doi litri de apă pe zi nu vă scapă de riduri!

Ultima actualizare:

    S-a demonstrat științific: doi litri de apă pe zi nu întineresc pieleafoto: Shutterstock
S-a demonstrat științific: doi litri de apă pe zi nu întineresc pieleafoto: Shutterstock

Când vine vorba de rețete miraculoase de antiîmbătrânire, toată lumea este expertă. Însă ce este cu adevărat util și ce nu funcționează în procesul de hidratare a pielii, ne explică specialistul dermatolog Sara Brown, de la Universitatea din Dundee. Experta britanică a studiat în laborator șapte mituri legate de întinerirea pielii și a descoperit că nu toate funcționează așa cum crede lumea.

Unul dintre miturile desființate de testele de laborator ralizate de dermatologul Sara Brown, de la Universitatea din Dundee, Marea Britanie este cel legat de hidratarea zilnică. Studiile au arătat că cei doi litri recomandați pentru consumul zilnic nu au efecte spectaculoase în întinerirea și hidratarea pielii, ci mai mult un rol metabolic și funcțional pentru restul organismului. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și trebuie să îl îngrijim corespunzător, de aceea este bine să știm din capul locului ce este bine pentru piele și ce nu...

1. Adevărat – pielea se regenerează singură

Pielea este o barieră dinamică între mediul intern al organismului și mediul înconjurător. Celulele numite keratonicite din epidermă (n.r. stratul exterior al pielii) se divid consdtant pentru a produce un surplus de celule la nivelul ultimului strat. Pielea este o sursă bogată de celule stem care au capacitatea de a se diviza și reînnoi.

2. Fals – doi litri de apă pe zi pentru o piele mai sănătoasă

Cantitatea de apă consumată nu afectează direct pielea. Apa este trimisă către piele prin circuitul sanguin din dermă, stratul inferior al pielii. Într-un mediu uscat, pielea se pierde prin piele și este necesară menținerea hidratării periferice. La oamenii sănătoși, organele interne (rinichi, inimă și sistemul vacular) controlează cantitatea de apă care ajunge în piele și o face elastică. S-a demonstrat științific că apa consumată zilnic nu modifică proprietățile pielii

3. Adevărat – stresul dăunează grav sănătății pielii

Stresul este principalul dușman al pielii. În cazul persoanelor care secretă o cantitate mare de cortizol (hormonul stresului secretat de glandele suprarenale) pielea îmbătrânește. Un exemplu elocvent este alopecia areata, o boală autoimună care se manifestă prin atacarea de către sistemul imunitar a foliculilor capilari. Un alt exemplu este și psoriazisul, altă boală autoimună manifestată prin eczeme și iritații.

4. Fals – ciocolata duce la apariția acneei

Acneea vulgaris este cunoscută ca o boală a tinereții, însă în cazul unor persoane ea poate persista până la 30-40 de ani. Cauzele acestei afecțiuni țin de fluctuațiile hormonale dar și de glandele de grăsime de la nivelul exterior al pielii. Este mai probabil să vă apară puncte negre dacă mâncați grăsimi multe, decât dacă mâncați ciocolată. Din contră, ciocolata ajută la decongestionarea glandelor periferice ale pielii și, implicit, la combaterea acneei.

5. Fals – detergentul provoacă eczeme

Eczema este o afecțiune superficială a pielii manifestată prin iritație, înroșire, inflamație și uscarea epidermei. De cele mai multe ori, are inclusiv cauze genetice și este cauzată de diferite agresiuni ale mediului înconjurător asupra pielii. Detergentul de rufe sau de vase, săpunul sau șamponul usucă pielea și îndepărtează grăsimea de pe piele. Nu declanșează eczeme, ci doar irită spuplimentar zona afectată.

6. Fals – petele albe de pe unghie arată lipsa de calciu

Unghiile sunt produse în matricea unghiei (rădăcina), care se află la sub piele în partea superioară a degetelor. Atunci când matricea este afectată, mușcată sau contuzionată produce o iregularitate la nivelul unghiei. Uneori, pata albă de sub unghie poate fi produsă inclusiv de o bulă de aer care s-a blocat acolo.

7. Fals și adevărat – soarele este bun pentru piele

Mulți dintre noi resimt o senzație de plăcere atunci când stau la plajă, însă puțini știm că expunerea la soare ne îmbătrânește pielea. Razele ultraviolete (UV) sau infraroșii bombardează pielea colorând-o. Razele ultraviolete sunt folosite de piele pentru a produce vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor. Însă expunerea la soare ne afectează ADN-ul, ducând la apariția cancerului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net